RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Barbecuesås med Serrano


Nej, det här är ingen bbq-sås med serranoskinka i. Däremot innehåller den serranochile vilket ger den ett bra bett. Lite som en snabb örfil inuti munnen. Samtidigt som såsen har hetta är den lite rökig och söt. Den passar fantastiskt bra på en burgare i sällskap av några baconskivor!

Jag läste någonstans att serranons hetta ligger någonstans mellan jalapeño och habanero. Liknelsen gick ungefär så här: Om habanero kan lyfta en långtradare kan jalapeño lyfta en vespa. Då lyfter serranon en folkabuss. Det stämmer rätt bra. Hettan i såsen försvinner dock rätt bra när den hamnar på en burgare tillsammans med andra pålägg.

Det här behöver du:
0,5 gul lök, finhackad.
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 serranochile eller annan chilefrukt, finhackad
1 dl rödvin
1,5 dl ketchup
1 tsk worcestershiresås
3 tsk liquid smoke
4 msk sherryvinäger
1 tsk kinesisk soja
2 msk ordentligt rågade matskedar melass
1 dl muscovadosocker
Smör


Gör så här:
Stek den gula löken i smör i en kastrull. När löken mjuknat, tillsätt vitlöken och stek ytterligare en minut. Tillsätt sedan chilen och fortsätt steka en stund till. Häll på rödvin, ketchup, worcestershiresås, liquid smoke, sherryvinäger, soja, melass och muscovadosocker. Låt koka till rätt konsistens. Tänk på att såsen är mer lättflytande när den är varm! För att se om den har rätt konsistens när den svalnat, ta upp lite sås och lägg på en tallrik och låt svalna. Häll över såsen i en mixer och kör tills den är slät eller använd stavmixer direkt i kastrullen. Tappa sedan upp såsen i en lämplig behållare och ställ i kylen. Snåla inte när du använder den!


5 kommentarer till “Barbecuesås med Serrano”

Lämna en kommentar

 

exercise balls