RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Bearnaisesås

Bearnaisesås
En god bearnaisesås passar till nästan allt. Till skillnad från de flesta köpesåser smakar den här mer vinäger och dragon istället för mestadels smör. Förutom att ha den i en hamburgare som t.ex. en sambalburgare passar den här såsen utmärkt till att doppa pommes frites i eller till vilken annan kötträtt som helst (ja, även köttfärsås och spaghetti). Receptet kommer ursprungligen från ”Vår kokbok”.

Ingredienser (4 portioner)
150g smör
5 vitpepparkorn
1 msk finhackad schalottenlök
3 msk ljus vinäger
3 msk vatten
3 äggulor
dragon
salt

Smält fettet och låt det svalna. Häll förslagsvis över det i en behållare som är lätt att hälla sakta ifrån, t.ex. en såssnipa.

Krossa vitpepparen grovt och koka den tillsammans med lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ca 0,5 dl återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull och låt vattenbadet sjuda men inte koka. Vispa när äggulorna och fortsätt vispa under sjudning tills det blivit tjockt. Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt smöret under kraftig vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle – tag inte med bottensatsen. Smaksätt med smulad dragon och lite salt.

Tips: Om såsen börjar skära sig, tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa som en tok!


4 kommentarer till “Bearnaisesås”

Lämna en kommentar

 

exercise balls