Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Chili till hamburgare - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Chili till hamburgare


En god chili (grytan alltså, inte frukten) med mycket smak passar alldeles strålande både på t.ex. en Carolina burger och på en laddning chilicheese pommes eller varmkorv. Husgudarna på AHT har tagit fram ett recept med mycket smak, men tyvärr inte så mycket hetta. Tillsätt lite habañerosås eller ha en hetare, torkad chile med i leken så ordnar sig hettan. Grytan ska stå och koka närmare 1,5 timmar men i gengäld får du en ordentlig mängd som du kan frysa in och ta fram vid behov.

Observera att det här inte är en gryta som är gjord för att ätas som en måltid, utan är främst ett tillbehör till hamburgare. Vidare diskussioner om vad som bör, och inte bör finnas i en chili kan därför tas på andra ställen.

Som vanligt när man ska försöka följa ett recept från utlandet är ingredienserna ett problem. Ta t.ex. det minst sagt värdelösa utbudet av chilifrukter i vanliga affärer. Röd och grön spansk peppar, och om man har lite tur, habanero och jalapeño. För att hitta chilen till det här receptet var jag tvungen att ta mig till hötorgshallen och Sandins Frukt & Grönt. De hade en mängd olika torkade chilesorter, bland annat de jag behövde.

Jag letade även efter det mexikanska mjölet ”Masa harina” som egentligen används till att göra majstortillas. I hötorgshallen hade de dock ett som hette ”pan harina”. Så här i efterhand har jag lärt mig att det inte är samma. Det slutade med att jag redde av grytan med maizena utrört i lite vatten. Om du vill ha tag på äkta masa harina så finns det hos extremefood (där även många chilefrukter finns).

En annan ingrediens som är svår att få tag på är ”Frank’s Red Hot”. På ICA Maxi Lindhagen samt Daglivs vid Fridhemsplan i Stockholm hittade jag den .. nästan. De hade bara Frank’s Red Hot Chili n’ Lime. I brist på alternativ fick det duga. Tydligen är det Haugen-gruppen som importerar Frank’s Red Hot till Sverige så om du vill att en butik ska ta in den kanske de kan kontakta dem.

Nåväl, nog tjatat om det magra utbudet av konstiga produkter, nu går vi över till receptet.

Det här behöver du:
2 hela, torkade Ancho eller Pasilla chiles, urkärnade och stjälken borttagen.
1 hel, torkad New Mexico red, California, Costeño eller choricero, stjälken borttagen och urkärnad.
1 hel, torkad Cascabel, Arbol eller Pequin. Stjälken borttagen och urkärnad.

2 vitlöksklyftar, finhackade
1 mellanstor gul lök, finhackad
1,5 tsk kumminfrön, rostade och malda
1 tsk hel koriander, rostad och mald
1 hel nejlika, rostad och mald
1 hel stjärnanis, rostad och mald
0,5 tsk torkad oregano
3 msk tomatpuré
2 tsk soja
0,5 tsk marmite (kan uteslutas)
1 tsk strösocker
700g köttfärs eller egenmald högrev
1 liter vatten
2 tärningar hönsbuljong
2 msk masa harina (om du inte hittar, byt ut mot 2 msk maizena)
1 msk Frank’s Red Hot
1 msk bourbon (kan uteslutas)
Salt

Gör så här:
Börja med att riva chilifrukterna i remsor. Lägg dem i en bunke och täck med vatten. Kör i micron på full effekt i två minuter och låt dem sedan stå och dra i 10 minuter. Om du inte vill köra dem i micron (vår var t.ex. trasig), lägg dem i en gryta, täck med vatten och ställ på spisen tills vattnet börjar koka. Dra bort från plattan och låt stå och dra.

Mixa chilifrukterna till en jämn smet i en blender, tillsätt blötläggningsvatten om det blir för torrt och konsistensen inte håller sig jämn.

Smält smör i en stekpanna eller en bra gryta på medelvärme, lägg i lök och vitlök och stek ca 5 minuter tills löken mjuknat utan att ta färg. Under tiden kan du samtidigt rosta de olika fröna i en annan stekpanna. Värm den på medelvärme tills de börjar dofta. Lägg dem sedan i en mortel och mal dem till ett fint pulver. Tillsätt de malda kryddorna och oreganon till löken och stek ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpuré, soja, chilesmeten, marmite och socker. Fortsätt steka tills blandningen börjar fastna i stekpannan, ca 1,5 minuter till.

Ta bort grytan från värmen och tillsätt hälften av vattnet och en av buljongtärningarna. Skrapa upp eventuellt fastbrända delar av röran från botten. Lägg i köttfärsen och använd en visp för att finfördela den (inga stora klumpar ska finnas kvar). Tillsätt resten av vattnet och den andra buljongtärningen. Få blandningen att koka upp och sänk sedan värmen till låg – medel. Låt småkoka under lock som inte ligger helt på i ca 1,5 timmar eller tills blandningen blivit tjock och intensiv i smaken.

Rör ut maizena (eller masa harina) i två matskedar vatten tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt mjölblandningen, Frank’s Red Hot och bourbon till grytan. Låt koka 2 minuter tills den tjocknat. Smaka av med salt.


13 kommentarer till “Chili till hamburgare”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls