RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Dessa satans krogburgare!

Jag vet inte varför jag gör det. Varför jag utsätter mig för dem om och om igen. Varje gång blir jag lika besviken. Lika less. Lika irriterad. Hur djävla svårt ska det vara? Ja, jag pratar om de satans krogburgarna som serveras runt om i Stockholm (och säkerligen i resten av landet). Kan vi bara ta en liten paus från färskmalen färs och nybakade bröd för att doppa huvudet under ytan i ett hav av dåliga burgare en liten stund och prata om saken?

Nu senast var det Harry B James hamburgare jag råkade få för mig att prova. En typisk krog i Stockholm. Jag var där med min vän JJ. Redan innan vi hunnit sätta oss till bords har jag klämt fram de för mig så typiska, idiotiska orden:
– Jag vet att jag kommer att testa burgaren, och jag vet att den kommer att vara skit.

Varför gör någon så mot sig själv? Det är ju inte första gången det händer.

Innan beställningen blir av sneglar jag faktiskt på de andra alternativen men har lite svårt att bestämma mig. När servitören väl kommer fram känner jag att jag behöver lite hjälp och stöd i mitt beslut. Jag frågar den unga killen med den spretiga skäggväxten hur burgaren är, om det är en vanlig fryspuck av kött?
”Neej då”, svarar han. ”Den består av färskt kött som vi beställer från Nacka kött, sen gör vi den .. den är schysst”, hör jag honom avsluta med ett litet uns av övertygelse i rösten.

Sekunden efter att servitören försvunnit runt hörnet med min beställning på en bacon cheeseburgare säger JJ till mig:
– Tror du på det där själv eller?

När burgaren väl kommer in utspelar sig samma sak som så många gånger tidigare. Man får in en tallrik pålastad med saker som om det vore en fredagsbuffé på en billig lunchrestaurang. Det är pommes, cole slaw, lök, saltgurka och burgare. Burgaren i sig består av tråkigt, vanligt, ljust jävla fluffbröd. Köttpucken saknar något som helst tecken på att ha fått någon kärlek av någon. Mellan de ljus jävla fluffbröden finns mer sallad, tomat, ost och en stor jävla slabba av bacon.

Efter att ha ätit en bit in på skiten kan jag konstatera att nej, den här burgaren är inte ett dugg bättre än någon annan i vad som närmast kan liknas vid ett postapokalyptisk landskap efter ett atomkrig av skitburgare som är gödslade runt om i Stockholm. Köttet är som att tugga i en gummipuck, utan avsaknad av fibrer eller håligheter. Den är lika saftig som läpparna hos en 85-årig vasaloppsveteran efter nyligen avslutat lopp.

Här kommer ett tips i all välmening till Harry B James: Köp fryspuckar. Det blir förmodligen billigare och lika jävla sopigt.

Köttet saknar helt struktur. Det är en homogen köttmassa. Att det är översaltat och överkryddat så den eventuella köttsmak som kan ha funnits är helt dold verkar ingen, allra minst kocken, bry sig om. Det ljusa jävla fluffbrödet försvinner till en tunn degremsa som draperar påläggen. Den stora slabban med bacon gör sitt för att dölja smak och konsistens av allt annat. Men den är i alla fall knaperstekt. Och det var ju bra att den dolde lite av smaken på den dressing / sås som låg under köttet.

HAR NI PROVSMAKAT ER EGEN BURGARE?! Finns det ingen krögare, än mindre kock, som bryr sig om sitt hantverk? Har ni någonsin satt er ner och provsmakat er mat för att sedan tänka på saker som är bra respektive dåliga och kanske kan behöva förändring? Är ni bara intresserade av att sälja typisk skitkrogmat och dricka till överpriser utan någon som helst tanke på vad det faktiskt är ni prånglar ut? Eller är det vi besökare som är för dåliga på att sätta ner foten och berätta vad vi tycker?

När vi är färdiga kommer servitören och frågar hur det var. I ett försök att få honom att nappa lägger jag ut en liten krok. Istället för det sedvanliga ”Jättegott” säger jag ”Den var väl okej”. Ingen reaktion. Vi betalar och går därifrån.

Ska en kossa ha dött för att bli sån här skit? Det är ett rent hån mot både djur och människor. Den här historien är inte på något sätt unik för Harry B James. Jag kan rabbla en uppsjö med krogar som serverar sånt här skräp. Längst fram i detta tåg av identitetslösa, homogena skräpburgare går kedjan O’Leary’s. Fyfan.

Varför kan ingen med genuint matintresse hamna i köken? Varför bryr sig inte krögarna om maten de serverar? Kan inte Sverker komma tillbaka och slänga alla dessa i sin soptunna?

Det kanske är dags för ett uppror?! Det verkar ju ha fungerat fint i arabvärlden. Vi har inga diktatoriska ledare att rasa, men det finns helt klart jobb att göra.

Det var allt. Glad jävla lucia.


18 kommentarer till “Dessa satans krogburgare!”

Lämna en kommentar

 

exercise balls