RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Fler hamburgare i New York


Va? Om jag åkte till New York för någon vecka sedan? Japp! Om jag kunde hålla mig från att äta burgare på 7 av 7 måltider? Näpp! Sammanfattning av resan är: Jag är nog färdig med burgarätandet i New York. Jag tycker mig ha testat en ansenlig mängd ställen, och alltjämnt ligger Shake Shack, JG Melon och Diner i topp. På den här resan blev det fyra nya ställen testade, de tre övriga måltiderna intogs på Shake Shack (2st) och JG Melon.

På den här resan var min kära mor med eftersom jag tjatat så mycket om New York och jag är övertygad om att hon ville se om burgarna ”over there” verkligen spöade de som hon gjorde till mig i min ungdoms glansdagar och var de som startade hela min burgarfrenesi. Hon var helt inställd på att äta burgare och smällde till med att äta dem vid 6 av 7 måltider. Har ni missat de tidigare resorna kan ni läsa om dem här, här och här.

Det första stället vi besökte var Shake Shack. Jag har sagt det förr och säger de igen; De. Är. FANTASTISKA! Min stående rekommendation till folk som ber mig om hamburgertips i New York är: ”Om ni bara ska äta en burgare där, gå till Shake Shack”. Den kanske inte är den finaste, dyraste och snyggaste fancypants-burgaren som finns. Däremot är den helt jäkla underbar och när man väger in att det är en snabbmatsburgare som kostar en spottstyver blir det bara löjligt. Även mor min tyckte i slutänden att Shake Shack var godast, med JG Melon som god tvåa (kanske mycket pga den fina stämningen i lokalen). På en hedrande tredjeplats kom The Little Owl, även om jag hade lite invändningar mot vissa detaljer. De andra ställena som besöktes var; Veselka, Steak n’ Shake och Corner Bistro.


Veselka är en Ukrainsk restaurang som serverar en burgare många håller som en av de bästa i New York (däribland Petter på Gamereactor). Jag håller inte med. Jag kan ha gjort ett litet fel när jag bara beställde en burgare istället för en cheeseburgare, men jag tror inte det skulle räddat den.


Brödet var briocheaktigt, fluffigt och formligen fullsmockat med sesamfrön. Både på ovan- och undersidan. Not my cup of tea. Köttet var bra grillat men jag fann färsen för kompakt. Den var däremot saftig och smakrik men saknade det där ”UMPF!” som man vill känna när man äter en burgare. Ni fattar väl? Inte? Ok, skitsamma. Tänk er att köttbiten hoppar upp och tar tag i gomseglet för att svinga sig ner i strupen med ett ”JIIIHOOOO!”. Nähä? Inte det heller? Ok, skit samma. Det största problemet med burgaren var kött-bröd-förhållandet. Köttpucken var ganska mycket större än brödet vilket gjorde att det blev på tok för mycket kött i förhållande till bröd. Det lilla bröd som fanns kändes smuligt och mängden sesamfrön gjorde också att det smakade mer sesam än bröd. Nej, den här lär jag inte äta igen, sorry Petter 🙂


Nästa burgare upp på testbänken som är min tunga var Steak N’ Shake. En kedja som serverar smashade burgare och som enligt recensionen på AHT är en värdig motståndare till Shake Shack. Här håller jag inte heller riktigt med (Och nej, jag säger inte bara emot för att det är kul. Även om det ÄR kul).


Steak N’ Shakes burgare tillagas med en extrem smashteknik. En köttpuck med en diameter på 5,5cm trycks ut till en platta med 15cm i diameter. Detta resulterar i att man får maximal stekyta på burgaren. Förvånansvärt nog håller sig burgaren fortfarande saftig. Jag beställde en double cheeseburger med pommes och en chokladshake på sidan av. Köttet var riktigt bra med den där ordentliga stekytan, däremot tyckte jag inte det smakade lika mycket kött och inte var lika saftigt som Shake Shacks. Brödet var ett vanligt vitt, fluffigt bröd. Påläggen var fräscha och goda men inte särskilt speciella. Pommesen var däremot riktigt bra. Shaken imponerade däremot inte jättemycket då den var lite tam i chokladsmaken.

Sammanfattningsvis skulle jag nog säga att det är jämnt skägg mellan Five Guys och Steak N’ Shake där jag nog föredrar de senare på grund av den smakrika stekytan.

Nästa ställe var det klassiska Corner Bistro, en pub i West Greenwich Village. Den figurerar i många diskussioner om New Yorks bästa burgare, t.ex. nämns den i det avsnitt av How I Met Your Mother (S04E02) där Marshall letar efter den bästa burgare han ätit (hint: det var inte CB:s). Tyvärr var det väldigt mörkt så jag kunde inte ta några bilder på burgaren, men tro mig när jag säger att köttet mer såg ut som en köttbulle än en köttpuck. I övrigt var den ”good but not great”. Bra köttsmak, saftig. Hembakat bröd och en ostskiva. På sidan av fick man en liten papptallrik med pommes. Personligen fann jag den lite ”meh”. Inte direkt speciell på något sätt. Är man däremot ute efter att äta en bra burgare på en trevlig bar (med hög ljudvolym) är Corner Bistro alldeles utmärkt!


Sist men definitivt inte minst kommer vi till The Little Owl. En liten restaurang som ligger i det välkända ”vänner”-huset. De har funnits där sedan 2008 och är en liten och hur-mysig-som-helst-restaurang. Kom bara ihåg att de inte serverar burgaren till middag, det är bara lunch som gäller. Det här var också den mest överraskande burgaren på resan, just för att den var så god, även om den hade lite problem.

Köttet var saftigt och riktigt smakrikt. Inget att klaga på där. Brödet likaså var väldigt, väldigt bra. Problemen jag hade var med osten och det bacon som låg på. Istället för vanlig fin-fulcheddar verkar det som att de använt individuellt inplastade ostskivor. De är väldigt glansiga och har en väldigt speciell konsistens på ytan. Jag kan inte svära på att så var fallet men det såg ut och kändes verkligen så. Under osten låg bacon. TJOCKA skivor. Nu kanske vän av King Curtis kan hävda att all bacon är bra bacon, men när skivorna blev så här tjocka blev de trådiga och tog över alldeles för mycket i smaken. Jag skulle föredragit tunnare och krispigare baconskivor.

Dessa två fel kan dock inte sänka en så bra burgare särskilt långt ner i listan. Därför hamnar den på en fin fjärdeplats, och om man är ute efter att äta på en jättemysig restaurang i Greenwich Village är den ett solklart val.

Det var allt jag hade att säga för den här gången. Min högst personliga topplista över burgare i New York ser nu ut så här:
1. Shake Shack
2. Diner
2. JG Melon
4. The Little Owl

Sådeså!


17 kommentarer till “Fler hamburgare i New York”

Lämna en kommentar

 

exercise balls