RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Green Chile Cheeseburger

Green Chile CheeseburgerHamburger America är bland annat en dokumentärfilm om 8 olika hamburgerrestauranger i USA. Samtliga har funnits i mer än 40 år och använder bara färsk (egenmalen) köttfärs. En av dessa restauranger är ”Bobcat Bite” – ett litet familjeägt hamburgerhak i New Mexico. De serverar något så enkelt som kött, bröd, grön chile (jo, de stavar chili så) och ost. Var för sig är delarna måttligt imponerande, men när de samarbetar – inte helt olikt powerrangers – blir de något helt annat: Green Chile Cheeseburger.

Det var efter att ha sett den här filmsnutten från Hamburger America som jag kände mig tvingad att prova dessa chiliburgare:

Jag letade upp Bobcat Bite’s hemsida och fann en mailadress. Utan några större förhoppningar slängde jag iväg ett mail och frågade vad deras chiliröra bestod av. Efter någon dag dök det till min förvåning upp ett svar (jag hade inte förväntat mig att ett litet hamburgerhak långt ut i ingenstans i NM skulle bemöda sig med att svara en prick från Sverige som vill veta deras yrkeshemlighet). Svaret var ganska positivt – chiliröran bestod bara av hackad, grön chile från NM och osten ovanpå var vanlig ”swiss cheese”. Jag läste på lite om just grön chili och lärde mig att i just New Mexico smakar den lite annorlunda och bättre.

Eftersom jag ville komma så nära ”the real thing” som möjligt räckte det inte med att köpa en burk Santa Maria hackad grön chili och prova med. Jag googlade lite på NM Chile och hittade flera sidor som sålde över nätet. Jag kontaktade tullen och frågade om det fanns några hinder mot att föra in konserverad chili och de svarade att det inte fanns det. Glad i hågen beställde jag ett gäng burkar från en av siterna som heter NMChili.com och efter någon vecka eller två dök avin ner i brevlådan. Vad kalaset kostade ska vi inte tala om – men frakten var dyrare än chilin.

Grön chili från New Mexico

Så var det dags att skrida till verket. ”Swiss Cheese” är som namnet antyder schweizisk ost – t.ex. Emmentaler. Turligt nog finns Krafts fulprocessade Emmental Singles att köpa i nästan varje affär så ett sådant paket inhandlades (vanlig ost tenderar inte att smälta särskilt fint eller bra). En diskussion om amerikansk hamburgerost kommer att dyka upp här på siten inom en snar framtid då jag har en ”beef” med EU om saken.

Burgarna jag gjorde bestod av en sats vanlig standardfärs samt vanliga, ljusa hamburgerbröd. Efter att ha stekt burgarna så de fått en fin yta men fortfarande var lite rosa inuti värmde jag några skedar grön chile. När chilen var varm la jag på den på hamburgarna, lade över en ostskiva och ställde in allt i ugnen i 75 grader några minuter så att osten smälte fint. Givetvis rostade jag brödet lätt (både över- och undersida) i en grillpanna innan.

Stekt hamburgare

Hur blev de då? Ska jag vara helt ärlig så var jag lite skeptisk till en början. När man är van vid alla möjliga pålägg kändes ”bara” chili och ost lite fattigt. Men det var det inte. Chilen tillför en god smak och hetta samtidigt som osten lägger en mild slöja över alltihop. Tillsammans med den rostade smaken från brödet och det saftiga köttet blev det en succé. Jag kan härmed deklarera att Green Chile Cheeseburgers är fantastiskt goda! En vän som provsmakade dem sa till och med att det var den godaste burgare han ätit någonsin – och det tar jag som ett gott betyg!

Green Chile Cheeseburger

Ett litet tips i all hast: Om du inte vill / orkar / har råd att beställa chile från New Mexico – köp en burk Santa Maria hackad grön chili, den fungerar som (ett något sämre) substitut. Jag har dock bara hittat den i mild form och den smakar inte lika fylligt och gott som chilin från NM.


29 kommentarer till “Green Chile Cheeseburger”

Lämna en kommentar

 

exercise balls