Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Grillad burgare på högrev och sirloin med lökringar - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Grillad burgare på högrev och sirloin med lökringar

icas_grillmastare_2Helgen bjöd på en grillad burgare, där jag för första gången gjorde färs på sirloin från US Beef. Den omslöts av en potatisfralla och toppades med sallad, tomat, ost, bearnaisesås, bbq-sås samt friterade lökringar. Receptet är ett tävlingsbidrag till ICAs ”Årets grillmästare” så om du tycker burgaren verkar god och vill hjälpa till att lyfta fram bra burgare är det bara att rösta på!

grilltavling-banner.png

Vad brukar du grilla? Grillspett är en klassiker som går att variera uti det oändliga. På ICA.se hittar du tips och inspiration!

Om vi börjar med att prata lite om köttblandningen; I det här receptet valde jag att använda mig av 50% Chuck Roll (Högrev) samt 50% Sirloin Cap, båda från ICA Selection US Beef. Sirloin Cap kan närmast liknas vid rostbiff där fettkappan fått sitta kvar. Om du tycker dig ha problem med att få upp fetthalten i dina burgare är denna kappa alldeles utmärkt att mala ned. Faktum är att den innehöll så mycket fett att jag valde att skära bort lite, särskilt då Chuck roll-biten var rätt fettig också. Nästa gång ska jag definitivt spara fettbitarna och frysa in så jag har dem till hands vid ett senare tillfälle.

Smakmässigt avvaktar jag med att säga något, då jag dels hade lite svårt att få till en bra stekyta samt att jag inte provade enbart köttet, men en något biffigare smak än med bara högrev tyckte jag mig känna.

Sallad och tomat är det inte så mycket att säga något om, de fanns där och gjorde sitt jobb. Under köttpucken låg en ordentlig klick bea som med sin runda och något syrliga smak tillsammans med bbq-såsen skickade fina rapporter från smaklökarna till hjärnan. Det är något särskilt med att blanda bearnaisesås och barbecuesås!

Crunch och lite sötma levererade lökringarna, friterade enligt receptet här på bloggen får de en riktig krispig yta och det är så enkelt att göra. Även om man inte har en fritös är det bara att ta en liten kastrull med olja och hetta upp. Att blanda ”frityrsmeten” går även det väldigt fort eftersom den bara består av mjöl, kryddor och filmjölk!

En skiva fulsmältost gör så klart det den borde och brödet grillades lätt på insidan. Ok, nu räcker det med målande beskrivningar här kommer receptet med länkar i sin helhet.

ica_grillmastare_1

Det här behöver du till 1 burgare:
En köttkvarn med 6 – 8 mm hålskiva
75g ICA Selection US Beef Sirloin Cap
75g ICA Selection US Beef Chuck Roll
1 smältostskiva med cheddarsmak
1 potatisfralla
2 små tomatskivor av plommontomat
1 salladsblad
2 friterade lökringar
En klick bearnaisesås
En klick barbecuesås
Salt
Peppar

Börja med att göra en sats bearnaisesås. Om du inte orkar göra det kan du alltid köpa, jag rekommenderar Rydbergs eller Lohmanders. Båda innehåller många konstigheter men gör trots det sitt jobb.

Koka sedan BBQ-sås. Jag rekommenderar den med serrano-chili eller den mörka med chipotle du kan hitta här på bloggen. Det är samma sak här som med bean, om du inte orkar göra själv, köp din favorit. Ett bra tips är att besöka Extreme Food och köpa en av deras goda, importerade såser!

Lägg in kvarndelarna i frysen i god tid innan. Börja med att skära köttet i ca 2×2 cm stora tärningar. Lägg tärningarna på en eller flera skärbrädor med lite luft emellan varje köttbit. Ställ in köttet i frysen i ca 20 – 30 minuter beroende på hur kall din frys är. Köttet ska börja bli lite fruset på ytan men fortfarande vara mjukt.

Mal köttet två gånger med 6 – 8 mm grovlek på hålskivan. Personligen föredrar jag 8 mm framför 6 mm. Går man över 8 tycker jag dock att det blir för grovt och under 6 blir det på tok för finmalet. Forma 1 köttpuck på 150g, packa den precis så hårt att den håller ihop på grillen utan att hantera färsen allt för mycket. Det bästa är att ta upp en boll på 150g, krama den väldigt lätt likt en snöboll och tryck sedan snabbt ut den på skärbrädan. Ställ sedan in köttet i kylen.

Följ receptet på friterade lökringar och varmhåll ringarna på låg värme i ugnen medans grillningen sker. Kryddblandningen till andra doppet i mjöl kan du variera själv, i det här fallet använde jag mig av salt, svartpeppar och cayennepeppar samt lite paprikapulver.

Se till att ha en mjuk, härligt fluffig men ändå smakrik potatisfralla delad och nära till hands. Starta grillen och vänta på en ordentlig glöd.

Salta och peppra köttet och grilla det på högvärme så att en du får en ordentlig stekyta. Lägg på ostskivan mot slutet så att den får smälta ordentligt. Grill samtidigt insidan av bröden så att de får färg och blir frasiga men inte brända.

Bygg burgaren så här:
Lägg en ordentlig klick bearnaisesås på bottenbrödet. Lägg på det ostdraperade köttet och stapla två lökringar ovanpå det. Häll över bbq-sås efter smak och toppa sist med sallad och tomaterna. Stäng burgaren, ät och förundras över varför man inte grillar året runt!


10 kommentarer till “Grillad burgare på högrev och sirloin med lökringar”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls