Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Hamburgare på älgfärs med lingonketchup - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Hamburgare på älgfärs med lingonketchup


Här kommer ett recept på en annorlunda och väldigt, väldigt god hamburgare. Till skillnad från alla andra burgare här på bloggen är den gjord på köpt älgfärs. Jag kände att jag ville skapa en hamburgare med svenska smaker och eftersom jag gillar hösten med svampplockning, bär och allt som hör till blev det följande: 200g älgfärs mellan rostade Spotted Pig-bröd, Stuvade kantareller under köttet och ovanpå hittar man smakrik ost, friterade palsternackssnören samt lingon- och enbärsketchup. Bra kontraster mellan krispig palsternacka, mjuk bröd, ganska kompakt kött och mjuk svamp ger en bra känsla i munnen och att den är fin att se på gör inte saken sämre!

Det här behöver du till en hamburgare:
200g älgfärs
1 Spotted Pig-bröd
Några teskedar lingon- och enbärsketchup
En skiva smakrik ost
Några matskedar stuvade trattkantareller
1 palsternacka
Frityrolja
Salt
Peppar

Det här behöver du för att göra trattkantarellstuvningen:
1 schalottenlök
100g förkokade trattkantareller
Soja
Worcestershiresås
Madeiravin
0,5 dl Grädde
Maizena majsstärkelse
Salt
Peppar

Gör så här:
Finhacka schalottenlöken och stek i smör. Hacka trattkantarellerna ganska fint och tillsätt i stekpannan när löken mjuknat. Salta, peppra och stek tills det mesta av vattnet från svamparna förångats. Häll i grädden, en skvätt soja, worcestershiresås och maderiavin. Smaka av! Låt koka ner till tjock och fin konsistens. Red av med maizena om det behövs.

Skär palsternackan i extremt tunna strimlor, t.ex. med en julienneskärare, tills du har en stor näve palsternackssnören. Värm oljan till 180 grader och ge palsternackan ett bad i 30 sek eller tills de blivit gyllenbruna och knapriga. Ta upp dem och låt rinna av på hushållspapper. Salta och håll varma i ugnen.

Form älgfärsen till en biff, salt och peppra ordentligt. Stek i het panna så att en ordentlig stekyta bildas. Sänk värmen och genomstek burgaren. Mot slutet lägger du på osten och placerar ett lock eller en uppochnervänd metallkupa över burgaren så att osten smälter ordentligt.

Smöra och stek insidan av brödet så det får ordentligt med färg. Lägg på några skedar kantarellstuvning på botten, på med köttet, toppa med palsternackan och droppa över några teskedar lingon- och enbärsketchup.


Klart! Lite meckigare än en vanlig burgare men den är enligt min mening mer lik något som serveras på en finare restaurang.


7 kommentarer till “Hamburgare på älgfärs med lingonketchup”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls