RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Hamburgaren från helvetet – het!


Efter att ha sett några avsnitt av tv-serien Man v Food (vilken jag finner ganska äcklig emellanåt) kände jag ett hamburgersug krypa upp inom mig. Burgaren som väckt mina sovande smaklökar var ”Burger from Hell” från caféet Coyote Bluff i Amarillo, Texas. En hamburgare med en skiva stekt lök, 225g kött, stekta jalapeños, habañerosås, cayennepepparsås och en riklig mängd ost bestående av riven mozarella och cheddar som blandats. Förutom att den har ett häftigt namn såg den väldigt god ut också vilket innebar att jag var tvungen att prova den. Se youtubeklippet med burgaren i fråga efter klicket.

Det första problemet jag stötte på var att det inte fanns någon riven hamburgercheddar att köpa i affären. Det fick lösas genom att hacka ICAs vanliga hamburgerost i småbitar och blanda med riven mozarella. Det andra problemet var habañerosås och cayennepepparsås. Jag hade ingen av dem! Som av en slump fick jag istället syn på ”Chef Paul Prudhommes Magic Pepper Sauce” i kryddhyllan på den lokala VI-affären – en kombinerad habañero- och cayennepepparsås. Den fick duga!

Sen bar det av hemåt för montering av burgaren (efter receptet kommer utlåtandet). Det här behöver du:
1 hamburgerbröd
150g hamburgerkött (på Coyote Bluff har de 225g-hamburgare – välj denna storlek om du är hungrig!)
1 stor skiva gul lök
1 grön jalapeño, färsk och stark
Riven mozarellaost
Riven eller finhackad hamburgerost med smak av cheddar
Salt
Peppar
Magic Pepper Sauce eller annan sås på habañero och cayennepeppar
Tomat
Sallad

Gör så här:
Smöra och stek insidan av brödet tills det får färg. Salta och peppra köttet och börja stek det. Lägg ner lökskivan tillsammans med köttet och låt steka brevid. Skär under tiden jalapeñon i skivor (ta bort kärnor och kärnväggarna om du inte gillar extrem hetta) och stek i smör. Se till att ha köksfläkten igång eftersom stekoset är väldigt starkt! Vänd burgaren och löken när de fått fin färg. Lägg den stekta jalapeñon på köttet. Skvätt över pepparsås och toppa med en stor näve ost. Ta bort löken från stekpannan och lägg över ett lock. Låt ligga ett par minuter tills osten smält ordentligt.

Under tiden osten smälter kan du börja montera hamburgaren. På bottenbrödet lägger du sallad, tomat och den stekta lökskivan. När köttet är färdigt och osten är ordentligt smält lägger du på det och ”stänger” burgaren med toppenbrödet.

Hur blev då hamburgaren från helvetet (namnet låter helt klart bättre på engelska)? Den blev stark – och väldigt god! Ett väldigt bra tips är att ha något mjölkbaserat och svalkande på sidan av, t.ex. en jordgubbsmilkshake. Utan denna skulle min munhåla förmodligen inte klarat av hela burgaren. Men trots hettan så träder jalapeñons paprikaliknande smak fram. Tillsammans med köttet, osten, den stekta löken och de övriga grönsakerna blir det en strålande kombination. För de som gillar stark mat rekommenderas den här varmt! De som har svårt för stark mat … håll er till en av de mildare varianterna här på hamburgare.org!


16 kommentarer till “Hamburgaren från helvetet – het!”

Lämna en kommentar

 

exercise balls