Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Jucy Lucy – en hamburgare med en hemlighet - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Jucy Lucy – en hamburgare med en hemlighet


Kära hamburgerälskare, möt Jucy Lucy. Nej, det handlar inte om en amerikansk porraktris från 70-talet utan om en hamburgare som döljer något i sitt inre. Två barer på samma gata i södra Minneapolis hävdar att de uppfunnit burgaren – ”Matt’s Bar” och ”the 5-8 Club”. Det enda som skiljer dem åt är stavningen, det ena stället skriver ”Juicy Lucy” och det andra ”Jucy Lucy”, men i övrigt är de lika. Det handlar om en hamburgare där osten har placerats inuti köttet istället för utanpå. Detta resulterar i en till synes vanlig hamburgare utan ost tills man biter i den då en liten flod av smält hamburgerost rinner ut och träffar smaklökarna. Givetvis kunde jag inte låta bli att provlaga den.

Det man vill undvika till varje pris är ett ostläckage vid stekningen. Givetvis finns det en artikel på ”A Hamburger Today” som avhandlar det hela. Kontentan av deras artikel är att man bör mala sin egen köttfärs för att få en bättre konsistens och oregelbundenhet i köttfärsen som gör att den smälta osten kan rinna in i håligheter i färsen istället för att leta sig ut i stekpannan likt lava från en ost- och köttvulkan.

Det här behöver du för att göra en Jucy Lucy:
150g standardfärs
1 hamburgerbröd
En skiva hamburgerost
Lite lök, tomat, sallad, inlagd gurka och hamburgerdressing om du vill ha det på.

Så här gör du:
Börja med att dela upp köttfärsklumpen i två delar som du rullar ihop till bollar. Lägg ut lite plastfolie på en platt yta, lägg köttet ovanpå och lägg ytterligare en bit plastfolie. Ta närmaste tunga stekpanna och tryck ner så jämnt det går på köttet så att du får en ordentligt platt och tunn köttskiva. Dela ostskivan i fyra lika stora delar och placera på köttet.

Platta ut den andra köttklumpen på samma sätt och lägg ovanpå osten. Pressa igen längs kanterna så gott det går och vänd sedan på burgaren och gör samma sak. I slutänden bör man inte ens se att det varit två olika köttbitar. Bilden nedan är innan ihopklämmande av kanterna.

Stek burgaren ordentligt på båda sidor – det är nu du märker om du lyckats. Börjar det läcka ost ner i stekpannan efter ett par minuter är det bara att titta på och fundera på vad du gjort fel. Har du inget läckage, fortsätt stek tills den är färdig.

När den är färdigstekt lägger du den på lätt rostat hamburgerbröd med valda tillbehör. Et voilá! Du har en till synes ostfri hamburgare!

Låt osten bli en trevlig överraskning för eventuella gäster! Kom bara ihåg att om du stekt burgaren hårt kan osten vara väldigt varm så låt den ligga och vila ett tag innan ni börjar äta tills osten rinner längs era hakor. Om ni undrar vad jag tyckte om det hela? Ptja, helt klart en rolig grej som kräver lite mer pyssel, men smakmässigt vet jag inte om det gjorde så stor skillnad. En liten sak var att jag först inte kände någon ostsmak alls för att sedan ta en tugga i en ”ostficka” i köttet och få hela munnen full med ost vilket var högst angenämt!


3 kommentarer till “Jucy Lucy – en hamburgare med en hemlighet”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls