RSSFölj hamburgareorg on Twitter

New Yorks bästa burgare – del 1


Ni som lusläst bloggen vet att jag tidigare skrivit om goda hamburgare i New York. Redan då visste jag att minst ett besök till skulle behövas för att prova fler av de fantastiska burgare jag hört talas om (och jag kan meddela att det inte räckte med bara ett besök till). Sagt och gjort, i en stad fylld med röda och gula höstfärger gav jag mig ut för att försöka hitta den bästa burgaren som fanns att erbjuda.

När man väl är där gäller det ju att passa på, vilket resulterade i full pott – på åtta möjliga måltider blev det åtta burgare (det tidigare rekordet innehades av Sara som under den beryktade tävlingshelgen i Sälen lyckades äta 5 raka burgare, en bedrift som jag än idag imponeras av med tanke på att det var svenska burgare). Tre måltider var dock på redan beprövade ställen – JG Melon och Shake Shack. Dels för att minnas hur bra dessa burgare är och dels för att ha något att jämföra med när jag besökte de andra ställena. JG Melon på Upper East Side ligger enligt min mening fortfarande och slåss om guldplatsen, Shake Shack likaså. Den här gången hann jag testa både en dubbel shackburger och en shack stack (en enkel shackburgare med en friterad, ostproppad portabellosvamp på) – båda var fantastiska och jag kan inte annat än att åter beklaga burgarsituationen här i Sverige.

Några dagar innan jag skulle åka publicerade även Zagat en lista över New Yorks åtta bästa burgare. Vissa visste jag om och fanns redan på min lista, andra var nykomlingar som jag inte hört talas om tidigare. De två första burgarna kommer du att kunna läsa om i det här inlägget. Lite senare kommer ett till med de tre sista.

Det första stället jag besökte (tyvärr utan någon annan kamera än mobilens) blev Bareburger – nummer fyra på Zagats lista och stoltserar att enbart servera rätter gjorda på organiskt framställda ingredienser, t.ex. är köttet till burgarna enbart från kossor som matats med gräs som odlats utan GMO och inte har sprayats fulla med gifter. Lokalen i sig var rätt stimmig och fylld med ett blandat klientel. Inredningen gick i trä och man fick känslan av att de skulle vara naturnära.

Menyn innehöll ett stort urval av burgare där man också kunde välja vilken typ av kött och bröd man ville ha. Valet av burgare föll på deras ”original bareburger” med nötkött och briochebröd. På sidan av blev det dels en kombo med pommes och lökringar samt en något för stor öl. Det här med att konvertera från ounce till deciliter fungerade inte så bra för mig.

När burgaren kom in var det en stadig pjäs på tallriken. Ett stort, mjukt och lagom grillat bröd omslöt en 170g stor köttpuck som hade en härligt rosa insida. Smaken på köttet var bra men det verkade också helt osaltat vilket gjorde att det kändes lite menlöst. Det fanns även någon rökig smak i bakgrunden som gjorde sig påmind. I övrigt låg det en ganska stor laddning pålägg och brottades med kött och bröd: lök, sallad, tomat, ost och dressing. Dressingen var något åt thousand island-hållet vilket inte är helt ovanligt.

Pommesen hade en bra smak men kändes inte jättefrasig utanpå och inte sådär härligt fluffig inuti. Lökringarna var däremot väldigt bra. Allt som allt en bra burgare men inte fantastisk. Däremot ska man komma ihåg att den förmodligen slår det mesta man kan köpa på restauranger här i Sverige, men till ett lägre pris. Håhåjaja. Om organiskt och ekologiskt är din visa kommer du att gilla Bareburger. Själv kommer jag inte att besöka dem igen eftersom det finns andra, bättre ställen.

Nästa ställe som utsattes för .. moi blev Bill’s Bar & Burger i Rockefeller Center. De finns inte på Zagats lista men jag har läst lite om dem på andra ställen. Bl.a. ska de ha bra sliders enligt den här videon med Josh Ozersky. Här kanske jag gjorde ett misstag då jag faktiskt inte provade deras sliders utan tog en vanlig burgare. Själva lokalen är gigantisk i två våningar och ger ett steakhouseintryck (vilket det också är?).

Hamburgaren jag beställde var en 170g tung, saftig köttbit med bra smak. Den var toppad med sallad, tomat, gurka, ost, bacon och dressing – allt mellan ett vanligt, vitt sesambröd. På sidan av dök det upp en liten korg med steak fries – oskalade, friterade potatisklyftor. Allting smakade bra, men eftersom jag satt kvar på stolen när jag var färdig var det inte något exceptionellt jag just stoppat i mig. En genuint bra burgare med goda tillbehör. Om du har vägarna förbi Rockefeller Center och är hungrig kan du utan problem ramla in och äta där utan att behöva skämmas.

Nästa del kommer om ett par dagar, då ska jag berätta om de resterande burgarna, bl.a. Burger Joint i lobbyn till Le Parker Meridien, The Burger Garage i Queens och Diner som kan vara den godaste burgaren hitills.


9 kommentarer till “New Yorks bästa burgare – del 1”

Lämna en kommentar

 

exercise balls