RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Siljanburgare med Californienflirt


Efter något längre tid än beräknat har jag nu provat vinnarburgaren i konsumentklassen från hamburgertävlingen i Sälen – Ultimate Gnarly Burger 2011. Hamburgaren, som skapades av Martin och Sofia, består av nymald högrev och toppas med, förutom tomat och rödlök; avokadoröra, BBQ- och jalapeño-dressing, ostflarn på ost från Kullens Gårdsmejeri (det stod tyvärr inte vilken typ av ost) samt knaperstekt bacon från Siljans Chark. En burgare med mycket smak och många goda ingredienser!

BBQ-såsen är i sig själv ganska stark, men med hjälp av osten, fettet i köttet samt avokadoröran mildras den ordentligt och blir bara väldigt god. Crunch får man från ostflarn och knaperstekt bacon. Tyvärr hade jag inte tillgång till varken ost från Kullens eller bacon från Siljans Chark – istället blev det vanlig butiksost och fulbacon. Med de riktiga ingredienserna kan jag tänka mig att en redan riktigt bra burgare blir ännu bättre. I tävlingsreceptet beskrivs den som en hamburgare som ”sprudlar av kärlek till vackra Dalarna med ost och bacon från lokala aktörer. Samtidigt har den sitt ursprung färskt i minnet. Från heta Kalifornien har den hämtat het jalapeño och knallgrön avokado. Och med en flaska Gnarly Head skapas hamburgermagi” – jag håller med!

Det här behöver du:

Hamburgaren:
150g nymald högrev
Svartpeppar
Salt
Hamburgerbröd
Tomat
Rödlök
Knaperstekt bacon från Siljans Chark

Dressing:
1 msk finhackad, inlagd jalapeño
2 msk Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugarsås
4 stänk Tabasco
Svartpeppar
Salt

Avokadoröra:
0,5 Avokado
Saft från 1/4 citron
Svartpeppar
Salt

Ostflarn:
30g riven ost från Kullens Gårdsmejeri

Gör så här:
Lägg den rivna osten på bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen vid 225 grader. Låt vara inne i 3 – 5 minuter eller tills osten smält ordentligt. Ta ut och låt stelna.

Hacka sedan jalapeño och blanda med Sweet Baby Ray’s BBQ-sås, tabasco, salt och peppar.

Skala avokadon och mosa i en skål. Pressa citronsaft över och smaka av med nymalen svartpeppar och salt.

Krydda burgaren med salt och svartpeppar. Grilla brödet lätt på insidan. Stek eller grilla baconet tills det blir knaprigt. Sist lägger du köttet på grillen. Grilla tills det fått en härlig stekyta men fortfarande är lite rosa inuti (det här lade jag till, hihi).

Bygg burgaren från botten:
Bröd – två skivor tomat, några ringar rödlök, avokadoröra, kött, ostflarn, bacon och BBQ-sås.

Resultatet blir en galet god burgare med lagom hetta och många trevliga smaker. BBQ-såsen blev en riktig höjdare – Sweet Baby Ray’s med lite extra hetta är en utmärkt kombination! Ostflarnen gav härligt crunch men jag vet inte om de smakade så mycket, förmodligen skulle man haft en smakrikare ost. Helt klart en värdig vinnare!


36 kommentarer till “Siljanburgare med Californienflirt”

Lämna en kommentar

 

exercise balls