RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Smashburger (Oklahoma onion-fried)

Det här är mer en artikel om teknik än ett recept. Det finns några olika sätt att steka en hamburgare på. Det vanligaste är att man helt enkelt formar köttfärsen till små köttpuckar och steker. En annorlunda metod är att rulla ihop köttfärsen till en boll för att sedan trycka ut den i stekpannan efter att den stekts en stund. Det kallas för att göra en ”smashburger” och är vad den här artikeln syftar till att beskriva. Fördelarna är att det är lätt att få en ordentlig stekyta på köttet eftersom man mosar ner det i pannan så att det formas efter stekpannans små håligheter och gropar samt att hamburgaren får en härligt oregelbunden form. Tekniken härstammar troligtvis från Kansas i USA där det till och med finns en hamburgerkedja som heter Smashburger. Tekniken har spridit sig över hela landet och tillämpas på många ställen, bl.a. det berömda Shake Shack.

Det är kanske lite knepigt att förklara med ord hur det går till så här kommer, för första gången på hamburgare.org, ett youtubeklipp som visar hur man gör för att bära sig åt!

Några bra tips är att ha riktigt grovmalen köttfärs. När du har malt färsen ska du försöka bearbeta den så lite som möjligt. Baka bara ihop den till en liten boll och packa den så löst det går utan att den ramlar isär. Salta och peppra ordentligt och släng ner den i en riktigt het stekpanna.

I just det här fallet provar jag också att göra en ”Oklahoma onion-fried burger” – d.v.s. en hamburgare där löken steks tillsammans med köttfärsen. Det blev en höjdare kan jag meddela! Den stekta löken ger en trevlig variation till vanlig rå lök och är ytterligen en lök-dimension i hamburgervärlden.

För att få till hamburgaren i artikelbilden behöver du följande:
150gr grovmalen köttfärs (ex. vårt recept på standardfärs)
1 rostat hamburgerbröd
Hamburgerdressing (t.ex. Grill Rubys eller Shake Shacks)
1 skiva hamburgerost
1 gul lök
2 skivor tomat
1 salladsblad

Stek köttfärsen enligt filmen ovan tillsammans med löken. Lägg på ostskivan mot slutet och låt den smälta ordentligt. Bygg upp burgaren från botten till toppen med; Bröd, sallad, tomat, kött inkl. lök och ost, dressing och slutligen bröd. Sätt tänderna i skapelsen och njut!


11 kommentarer till “Smashburger (Oklahoma onion-fried)”

Lämna en kommentar

 

exercise balls