Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
E4-baren i Solberga – färskmalen köttfärs i hamburgaren! - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

E4-baren i Solberga – färskmalen köttfärs i hamburgaren!


Nu, mina damer och herrar, ska ni få höra något som jag nästan hade tappat hoppet om att det skulle hända. Vet ni vad bilden ovan föreställer? Ja, en hamburgare är ju ganska självklart. Men det är mer än så. Det är en hamburgare man kan köpa i en snabbmatsrestaurang i Stockholm. Och den består av färskmalen högrev! Läs vidare så ska ni få veta ALLT.

Det är nog bäst att vi börjar från början. 1976 togs E4-baren över av två personer (innan dess hade den funnits i ett antal år). Inget märkligt med det. Men sedan, för sisådär 10 år sedan togs E4-baren över igen, denna gång av de två tidigare nämnda personernas son Henrik. Snabbspola framåt till för ett par dagar sedan när det damp ner ett mail i min inbox från honom. Han skrev att han läst min blogg och att han blivit inspirerad till att börja göra egna burgare och undrade om jag ville komma dit för att testa den.

Tror ni jag kunde hålla mig därifrån? Självklart inte! När jag kommer dit möts jag av Henrik och Anna (som arbetat där i 24 år!).

Nu ska jag inte sticka under stolen med att jag besökt E4-baren tidigare och blev imponerad av att de tillverkar sina egna såser (mer om det senare). Vid det besöket konstaterade jag även att hamburgarna i övrigt var vanliga snabbmatsfryspuckar á la Solna Korv eller Sibylla och inget som motiverade en recension.

Efter att ha pratat lite med Henrik slås jag av att han är så underbart entusiastisk och intresserad av maten han serverar. Jag tror det är otroligt få ägare av snabbmatsrestauranger som bryr sig så mycket. I början av sommaren började Henrik experimentera med att mala egen färs att göra burgare av. Han testade olika styckningsdetaljer, att smasha burgarna, olika storlekar, olika hamburgerpressar med mera. Nu framåt hösten hade han fått fram en burgare som han var nöjd med och tyckte det skulle vara kul att höra vad jag tyckte. Jag kunde redan innan jag åkte dit säga att det skulle vara den bästa köttpuck jag smakat på en snabbmatsrestaurang (lågoddsare?).

Efter att ha fått titta in i köttkylen där stora stycken högrev låg och vilade, blivit visad köttkvarn och hamburgerpress samt pratat lite allmänt om allt som har med burgare att göra inser jag hur mycket merarbete det måste innebära för honom att genomföra det här. Inte nog med det faktum att de gör sin egen räksallad, bearnaise, chilisås, aioli, hamburgerdressing och flera andra såser vilket är nog så imponerande. De strimlar även sin egen sallad och skär löken själva. Ett tag körde de med färdigstrimlade diton men tyckte att kvaliteten blev för dålig(!). Och nu gör de egna burgare av färskmalet nötkött. Hur många tror ni är villiga att lägga tid och ork på detta? Bara det i sig är värt en otroligt stor eloge.

När vi pratat färdigt och jag kände mig redo för en provsmakning tog Henrik fram två köttpuckar ur kylen. En för att äta ”ren” och en för att ha på en burgare. Några minuter senare var de färdigstekta. Den köttpuck som hamnade ensam på en tallrik tryckte ur sig härliga mängder köttsaft och var underbart mör – det lär man inte se ofta på ett snabbmatshak här i Sverige (säg till om jag upprepar det för ofta). Smaken var även den väldigt bra – en ordentlig köttsmak som en fryspuck aldrig kommit i närheten av.

Hamburgaren som jag fick bestod av ett standardbröd för 150g-burgare, E4-barens egen hamburgerdressing, sallad, lök, tomat, ost och kött. Jag kunde direkt konstatera att tjocklek, saftighet och mörhet på köttet slog alla andra snabbmatsburgare jag ätit här hemma. Däremot försvann köttsmaken lite när den blandades med i mitt tycke det något stora brödet och dressingen. Jag skulle velat haft ett litet större kött-till-bröd-förhållande. Givetvis nämnde jag detta till Henrik och efter lite diskussion kom han fram till att han ska testa med lite fler brödsorter.

För min del blev konstaterandet att det är minst lika illa ställt med hamburgerbrödsutbudet i Sverige som det är med smältosten. Skillnaden är att man med ganska enkla medel kan göra bra hamburgerbröd hemma – för en snabbmatsrestaurang är det svårare. Vem blir först med att börja producera/importera ett bröd liknande Martin’s Potato Rolls i stor skala?

Hur som helst är det här en genuint bra burgare som slår många 150-kronorsburgare man kan köpa på krogar runt om i stan – och just nu till priset av en vanlig 150-grammare. Han nämnde dock att priset förmodligen kommer att hamna lite högre när den går in i det ordinarie sortimentet, runt 80 – 85 kronor för en meny. Till alla er burgerheads där ute säger jag följande: Besök E4-baren. Enbart all kärlek och energi de lägger ner på sina såser och burgare är värt 10 besök. Att man sedan kan få en burgare av den här kalibern till ett sånt pris gör det ännu mer värt det.

Om ni missat alla eniro-länkar jag gödslat med i artikeln kan jag meddela att de ligger på Kristallvägen 156 i Solberga (Hägersten).


61 kommentarer till “E4-baren i Solberga – färskmalen köttfärs i hamburgaren!”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls