RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Bokrecension: Hamburger Gourmet

hamburger_gourmet_1En av de snyggaste böckerna jag någonsin sett har precis publicerats. Det är en hamburgerkokbok med inte mindre än 58 recept, varav 52 är på burgare. Den är dock inte helt utan problem. Klicka igenom för att läsa hela recensionen.

Blend är en liten hamburgerkedja i Paris med två enheter. De lagar burgare med kärlek, inspirerade av amerikanska västkusten. Nu har de släppt en kokbok som har översatts till svenska. Hamburger Gourmet heter den och är förmodligen topp 5 snyggast formgivna böcker jag någonsin sett. Inbunden, syndigt svart med en orange burgare på framsidan. Tekniskt sett finfina bilder (även om alla inte ser helt smakliga ut), grym typografi och sköna ikoner.

Den första delen av boken går igenom Blends historia, hamburgarens historia samt en liten genomgång av redskap och lite allmänna tips för att få till riktigt bra hamburgare. Jag håller inte med om alla tips (som att burgarna ska delas på mitten eller att köttet saltas för att det ska bildas en skorpa när man steker) medans andra är utmärkta (rosta brödet med smör och använd en het stekpanna till burgarna).

hamburger_gourmet_2
Nästa del går igenom hamburgarens komponenter. Bröd, kött/fisk, ostar, grönsakskompotter, såser, salladstyper och pommes.

Brödreceptet ger ett ganska kompakt och högt, men välsmakande, bröd. Det baseras på ett mjöl med hög proteinhalt (vetemjöl special t.ex.) och filmjölk med tillsatser av ägg och smör samt penslas med äggvita uppvispad i vatten.

Köttdelen är även den bra, om än något kort. Jag tycker att man kan lägga mer krut på köttet och brödet i en sån här typ av bok. Här ges de lika mycket plats som ost, sås och grönsakskompotter. De rekommenderar bog eller bringa som bästa kött för färs, ni som känner mig vet att jag föredrar högrev, men det är lite av en smaksak.

Ostarna som gås igenom är alla ”finostar” och schmältost utelämnas helt. Helt förståeligt eftersom det ska vara en bok inriktad på gourmetburgare.

Resterande tillbehörsgenomgångar (salladstyper, grönsakskompotter, såser och pommes) är alla korta men bra. Några trevliga recept på såser och kompotter finns definitivt, tråkigt nog har jag inte hunnit provlaga dem.

hamburger_gourmet_4
De 52(!) olika burgarna varieras mellan kött, kyckling, fläsk, fisk och vegetariska. Några avstickare med lite mer ovanliga proteinkällor dyker upp också, t.ex. anka och hummer.

Till en början var jag lite skeptisk till det hela då det många gånger i såna här böcker handlar om att ösa på massa olika pålägg. Jag blev dock glatt överraskad när jag började kika närmare på recepten. Oftast handlar det om en eller två såser och någon typ av garnering.

Vissa av kombinationerna får det verkligen att vattnas i munnen medans andra tänder en djupt rotad nyfikenhet på smaker inom mig. Vad sägs om nötbiff, fårost och körsbärsmarmelad? Fänkål, soltorkade tomater och pinjenötter? Rödbetor, wasabi och ruccola? Hummer och mango? Pilgrimsmusslor och kakao?

hamburger_gourmet_3
Den första burgaren jag provlagade var den som de kallar ”base”. Den består av bröd, kött, isbergssallad och två såser. Den ena såsen kan närmast liknas vid en kallblandad ketchup och den andra är senapsbaserad. Och här dyker två av problemen med boken upp;

Det första är, helt enligt min högst personliga smak, att vissa av bilderna på burgare ser direkt osmakliga ut. Jag har inget emot rött kött på något sätt, men jag tycker inte det ser helt underbart gott ut när man får se en nästan rå köttfärssmet blandad med såser som har gått ner i brödet. Det påminner mig mest om matrester och burgare som legat för länge.

Det andra problemet är att vissa översättningar och hänvisningar verkar vara lite off, men det fixar sig förhoppningsvis i nästa utgåva(?). T.ex. hänvisas till sidan 106 för ett recept på en söt senap, men när man väl bläddrar till sidan 106 finns bara ett recept på en majonnäs.

hamburger_gourmet_7
Åter till base-burgaren då. Jag busade lite och finhackade en bit högrev, istället för bog/bringa, för att få till köttet. Sås nummer två, som var senap blandad med hackad silverlök och hackad smörgåsgurka, var alldeles fantastisk och något jag lär göra flera gånger. Söt, lite syrlig och en viss senapshetta på samma gång. Sås nummer ett som ville vara en ketchup var väl lite sådär men fungerade. Allt som allt blev det en god burgare men det blir också uppenbart vad jag tycker är det största problemet med brödreceptet.

Det blir på tok för stora och kompakta bröd för att de inte ska ta över för mycket från resten. Det är dock lätt åtgärdat genom att göra lite större köttpuckar (de rekommenderar 125g) eller platta ut bröden lite mer innan jäsning nummer två.

hamburger_gourmet_5
Den andra burgaren jag provlagade var en laxburgare toppad med citron- och dillcréme samt ruccola. Även den hade enkla, rena smaker som fungerade utmärkt tillsammans. En bit salmalaxfilé skivades tunt och pressades ner i en hemmagjord hamburgerform (skapad av lite kartong klädd med ugnsfolie) för att sedan ligga i kylen och vila.

hamburger_gourmet_6
Ska jag vara helt ärlig var det här första gången jag tillagade en laxburgare och jag blev väldigt positivt överraskad. Den här kan jag utan tvekan tänka mig att göra igen, om än med ett något mindre bröd.

Av de fåtal recept jag hann laga upptäckte jag att vissa mängder verkar lite tokiga. T.ex. tycker jag citron- och dillcrémen blev på tok för rinnig efter tillsättande av saft från en halv citron. Lite egna finjusteringar av recepten behövs, innan i alla fall jag blir helt nöjd, men det är ju det som är fantastiskt med matlagning. Tycker man inte att det blir riktigt bra är det bara att ändra tills man blir nöjd! Smaken är som baken!

Allt som allt – en mycket trevlig bok med några irriterande brister (främst kött / bröd-förhållandet som blir med brödreceptet). Något som däremot inte saknas är fantasi. Om du har massa burgarböcker men känner att fantasin börjar tryta är det här definitivt rätt bok för dig. En uppsjö fantasifulla pålägg som jag lär återkomma till om och om igen hittar du på nästan varje uppslag i boken.

ps. Om du känner för att köpa boken och samtidigt vill bidra till mitt arbete med bloggen får du gärna klicka dig igenom någon av länkarna här i recensionen och shoppa loss på Adlibris så får jag någon krona i affiliateersättning.


3 kommentarer till “Bokrecension: Hamburger Gourmet”

Lämna en kommentar

 

exercise balls