Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Den perfekta hamburgaren - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Den perfekta hamburgaren

perfekt_burgare_1
De senaste fyra åren har jag ätit många burgare. Jag åt många burgare innan dess, men i och med bloggens start har det blivit betydligt fler. Tanken har malt runt i kvarnen där uppe ett tag; att ta all den kunskap jag har fått med mig under dessa år. Alla tankar. Alla provsmakningar. Alla misslyckanden. Ta alla dessa och försöka göra den perfekta burgaren. Här är resultatet.

Rubriken och tanken kanske är lite väl överdriven, men det låter ju bra. Jag har nämligen lärt mig en sak; det finns *förmodligen* ingenting som är den perfekta burgaren. Allt beror på tycke, smak, humör, mättnad, associationer och mycket annat. Ena dagen kan en cricket-burger vara alldeles underbar, för att nästa vecka petas ned från min favvo-bästis-burgare-piedestal av en simpel burgare med bröd, kött och ost. Men varför skulle såna saker hindra oss från att i alla fall försöka skapa den perfekta burgaren? Det vore ju nästan ett brott att inte göra det.

Nyligen har jag bakat det bästa brödet jag någonsin lyckats med. En potatisfralla med äkta potatismjöl, extra vetegluten och mycket experimenterande bakom. Den får bli brödet. Självklart penslas den med smält smör och steks tills den får en gyllenbrun, rostad och lite knaprig yta.

potatisfrallor_4

Av alla kött och alla färsblandningar jag har provat hittills är min favorit tämligen enkel i utförandet och på pappret, men desto svårare att genomföra. Mest på grund av att det är lite svårt att hitta bra kött.

hogrev_2
Högrev ovan. Hängmörad och smakrik.

short_rib_1
Short Rib – VM i marmorering?

50% hängmörad högrev, smakrik och med lite mindre insprängt fett än vad jag brukar ha när jag gör färs på enbart högrev, mals tillsammans med 50% short rib. Anledningen till den något lägre fetthalten i högreven är att short riben är väldigt fet. Och i min perfekta burgare rinner det inte ut en deciliter köttsaft vid första tuggan. Det finns något som heter ”för kladdig burgare” i min värld.

kott_1

Köttet hålls väl kylt och mals två gånger.

fars_1

Självklart ska vi ha en skiva smältost på. Till och med två. Med cheddarsmak. Ni vet sån där amerikansk fulost. Friendship cheddar från Martin Olsson får bli osten. Icke individuellt inplastad. Här kommer säkert många säga att det finns så mycket bättre ostar, t.ex. i en delidisk. Men inte för mig. Inte på min perfekta burgare.

När det kommer till pålägg vill jag gärna ha lite olika saker. Det kött, bröd och ost jag har valt ut hittills står för mjukhet, lite skorpa i brödet, sälta och bassmakerna. Sen skulle jag vilja ha lite mer crunch och fräschör, lite syra, lite sötma. Kanske lite hetta. Och det är här det blir så knepigt. Det finns så många goda pålägg som passar bra.
Inlagd rödlök resulterar i både syra, sötma och lite crunch. Tillsammans med färskost och hackad jalapeño har vi en cricket som inte går av för hackor.
En syrlig dressing och ett blad krispsallad resulterar i både fräschör, sötma, syra och crunch.
JD-sås ger sötma och fyllighet. Tillsammans med lite rökig baconsälta passar de tillsammans som en hand i en latexhandske.
En svartpepparmajonnäs tillsammans med ett kraftigt rödvin som fått koka ner tillsammans med rödlök ger lite hetta, syra, sötma och fyllig smak.

Håhå jaja. What to do?

Jag vill absolut inte att den underbara smaken från det shortribbestyckade köttet ska hamna i skymundan. Vi börjar med ett salladsblad. Inte för mycket smak men fräschör och lite lite crunch. Sötman får komma från lök. Stekt sådan. Lite knaprighet av de brända bitarna samt en underbar, mild och söt löksmak. Några tunna skivor plommontomat får även vara med. Och givetvis en dressing. Med lite syrlighet, sötma och styrka. Dressingen gör jag genom att blanda lite Heinz Majonnäs, Heinz Ketchup och French Yellow Mustard.

Jag formar färsen till en boll som sedan trycks ut i den tokheta stekpannan. Små rännilar av fett fräser under köttet och bildar snart en glansig pöl som rör sig utåt från burgaren.

kottboll_1

Från botten bygger jag burgaren; häl (bottenbröd), kött, ost, stekt lök, tomat, salladsblad och dressing. Och sen kronan på verket, toppenbrödet.

Short Rib lyfter verkligen den annars så goda högrevsfärsen ett snäpp till.

perfekt_burgare_3

Resultatet? Underbart! Perfekt? Nej. Eller jo. Just där och just då. Men sen börjar jag snegla på cricket burgern som ligger färdig bredvid. Den ser väldigt god ut.


22 kommentarer till “Den perfekta hamburgaren”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls