Max Grand de Luxe – en annorlunda snabbmatshamburgare
Idag fick jag, tillsammans med fyra andra hugade testare, äran att besöka Max kontor i Stockholm för att provsmaka deras nya hamburgare Grand de Luxe. Tillsammans med bland annat Vice VD Christoffer Bergström och chefskocken Jonas Mårtensson spenderade vi en dryg timme med att äta, prata och ha en allmänt trevlig stund. Den nya burgaren Grand de Luxe kommer att rivstarta med en kampanj i nästa vecka för att sedan övergå till att vara ett ordinarie inslag i menyn. Max ville skapa en hamburgare som skulle kunna stå sig mot jättarna i det förlovade burgarlandet. Det är ett högt ställt sikte som skickar förväntningarna rakt upp i skyn – kan vi äntligen ha fått en lokal burgare som kan tillfredsställa cravings efter In n’ Out eller Shake Shack?
Max chefskock Jonas Mårtensson har arbetat inom företaget under fyra års tid. Under hela denna tid har tanken funnits på att göra den bästa snabbmatsburgaren. Tillsammans med bland andra Christoffer Bergström for han över till USAs västkust för att prova en hel drös med burgare, titta på recept, testa och känna. Väl hemma har de spenderat det senaste halvåret med att prova olika köttsorter för att få fram den bästa färsblandningen med den bästa smaken och den skönaste konsistensen. Ett helt nytt bröd har tagits fram tillsammans med en ny, majonnäsbaserad dressing.
Med sin nya Grand de Luxe-burgare bryter Max ny mark på hamburgerscenen i Sverige. Istället för att som vanligt satsa på att dölja så mycket av köttsmaken med smakrika pålägg, som brukligt är på dagens snabbmatsburgare, har de självförtroendet att presentera en burgare där köttet står i fokus med stöd av dressing, ost och bröd. Ett djärvt drag – som lyckas, typ.
Innan man sätter tänderna i härligheten måste man förstå att de inte bara har en utmaning i att ta fram själva produkten. De står även inför den svåra utmaningen att förändra gemene mans syn på hamburgare i allmänhet och snabbmatsburgare i synnerhet. Ack och ve om man skulle få en hamburgare som droppar fett eller som tar några minuter extra att få. I USA är detta helt accepterat och att föredra på många ställen. Här hemma ses det som en synd. Vad består då denna, för svenskar, nytänkande best av?
Det 160 gram tunga köttet består till största delen av högrev med en fetthalt som jag tippar på är upp mot 25 procent. Tyvärr har de behövt blanda i ägg och potatismjöl i köttet för att hålla det saftigt trots att det ska vara genomstekt. Vill man ha en ordentligt saftig burgare med inget annat än kött och fett är det väldigt svårt att steka den helt igenom utan att all saft rinner ut. Jag tycker att köttet var absolut smakrikt för att vara från en snabbmatsburgare. Saftigt likaså. Det är nog första gången jag klämt ihop en snabbmatsburgare här hemma och sett fett sippra ut från köttet. Jag skulle dock gärna haft mer köttsmak och inget potatismjöl eller ägg – men vi vet ju redan varför det är ett nödvändigt ont. Problemet ligger snarare i att alla förväntar sig genomstekta burgare istället för diton med ett något rosa inre. Jag kan dock inte släppa min åsikt att ägg och mjöl inte har något i ett hamburgerkött att göra – jag tycker det förstör mer än det hjälper.
Brödet är ett briocheliknande hamburgerbröd som är sött, mjukt och kan suga upp en hel del saft utan att för den sakens skull bli soggigt. Om man bara äter en bit av brödet smakar det sött, väldigt sött. När det däremot får samarbeta med övriga ingredienser hoppar det in lite bakom kulisserna och tittar fram när det behövs.
Dressingen är majonnäsbaserad och kryddad med bland annat tryffel och rostad vitlök. Istället för att ta över uppvisningen ställer den sig i bakgrunden bredvid brödet och lyfter fram övriga smaker. De har arbetat mycket med ”umami”, den s.k. femte smaken, i dressingen. Umami är lite svårförklarat men är i princip en smakförstärkare. Ni som har hört talas om natriumglutamat har kommit i kontakt med umami. Den finns dock inte bara i konstiga tillsatser utan förekommer även naturligt i naturen, i t.ex. tryffel.
Bröd, kött och dressing ackompanjeras av en ostskiva, sallad och tomat. Tillsammans skapar de en god och annorlunda smakupplevelse. Exakt hur bra den är vågar jag inte svara på förrän jag har ätit den ett par gånger till, men att de är inne på rätt spår och att den är god är det ingen tvekan om. Om det var någonting jag saknade så var det lite konsistenskontraster. Ett väldigt mjukt bröd tillsammans med en stor saftig köttbit, tillsammans med mjuk ost, en mjuk tomatskiva och lite halvmjuk sallad tillsammans med mjuk och len dressing resulterar i – en mjuk burgare. Detta gör att en ordentlig rostning av brödet blir än viktigare och jag hade gärna sett att köttet stekts på lite högre värme men kortare tid för att få en hårdare stekyta. Lite krispig, färsk lök skulle inte heller känts helt fel. Kanske istället för salladen. Det är ju dock inte så svårt att ordna, man kan ju alltid beställa den på det sätt man vill ha den. T.ex. bör köttbiten tillsammans med dressing och ost passa utmärkt i ett low carb-mål för er LCHF-fantaster.
Kontentan av det hela är att det är en trevlig burgare som är ett steg i helt rätt riktning med ett tänk mer inriktat på kvalitet i basdelarna på burgaren – även om den inte når riktigt hela vägen fram är den ett försök – och ett bra sådant. Alla kommer säkert inte att gilla umamidressingen men jag tycker den hjälper till på ett bra sätt. Om den håller i längden får tiden utvisa. Under kampanjperioden kommer ett Grand de Luxe-mål att kosta 75kr för att sedan hamna på den ordinarie menyn till det något dyrare priset av 85kr för en meny. Mycket kan tyckas, men för en bättre kvalitet tycker jag absolut att det är värt det.
Kategorier: Köpeburgare
MrArboc
Undrar om man skulle skippa besöket på Donken på Luleåresan nästa vecka och försöka sig på ett besök på MAX för första gången på flera år? Nja… Att dom tvunget ska förstöra allt kött med ägg och potatismjöl – om det är alternativet föredrar jag faktiskt en torrare burgare.
Stefan
@MrArboc: Jag är väldigt kluven – det är lite som att behöva välja mellan pest eller kolera fast i en mycket mildare version. En torr, smaklös köttbit, eller en smakrikare, saftigare men som har ägg och mjöl i sig. Men en provsmakning tycker jag definitivt att den är värd!
Även folket från bisonburgers var med vid provsmakningen och har skrivit en liten rapport:
http://bisonblog.blogs.com/bisonburgers/
MrArboc
Men burgaren behöver inte blir torr – bara torrare – och definitivt inte smaklös. Det optimala skulle ju vara en burgare man inte stekt livet ur, men det är ju antagligen omöjligt att genomföra i ett kök som arbetar enligt löpande band-principen.
Stefan
@MrArboc: Håller helt med, det verkar omöjligt här hemma, men i USA går det ju finfint om man ser på t.ex. In n’ Out och Shake Shack. Konstigt och synd :/
Jim
Verkar spännande, håller delvis med om att det är märkligt att det ska behöva blandas in massa extragrejer i köttet när det faktiskt som du skriver fungerar utmärkt på andra ställen utan. Men å andra sidan, om det smakar gott och det faktum att de faktiskt inte ljuger om att de har i ägg och mjöl så kan jag ju själv känna att då spelar det ingen större roll, jag är ju ändå medveten om vad jag får.
Riktigt kul nyhet, ska absolut testa den när den kommer! 🙂
Och trots tillsatserna tycker jag det är kul att det faktiskt försöks med lite nytänk på snabbmatsfronten här i svelanda.
Jago
MrArboc: Är man i Luleå, ska man deffenitivt äta på MAX 😛
Det finns förövrigt bara en Donken kvar här och den ligger inte så centralt.
pelle svanslös
burgaren kommer finnas i restaurange på tisdag (24/2) 😉 Inside-information.
fred
Ställer mig väldigt frågande till att de efter månader av ”testande” kommit fram till att man behöver potatismjöl och ägg. Det tar mig kanske en kvart för att konstatera att det inte stämmer. Bevis för min linje är att man de facto serverar sådana hamburgare på bra många ställen.
Men, jag vet inte heller om det ska vara Max område. Let’s face it, det är en stor nationell kedja. Det blir lätt krångligt.
Vad vi skulle behöva är lokala alternativ… Fan, bara genom att ta över några gamla korvvagnar och servera BurgerShack-style på burgarna skulle rätt person ta över Stockholm på en månad.
Bara att få frågan hur genomstekt man vill ha sin burgare skulle revolutionera saker och ting. Då är ju något galet.
fred
För 85 kronor kommer den här att tok-floppa. Hur kan inte alla inblandade ha insett det så fort de siffrorna togs fram? ”Men vänta nu, det här är ju ungefär dubbelt så mycket som folk kan tänkas vara beredda att betala”.
85 spänn! Det får man ju Kobebiff-burgare för nere på kontinenten.
Bengrot
Ett intressant och välkommet initiativ även om jag håller med fred att den är alldeles för dyr. 85 kronor är mer än vad en dagens kostar i Stockholmstrakten så jag tror att det blir svårt att sälja den med någon större framgång.
Men som sagt så välkomnar jag initiativet och burgaren ska testas och sedan bedömmas.
Stefan
@fred: Nja, deras anledning till ägg och potatismjöl är ju att få burgaren att behålla saftigheten trots att den steks igenom ordentligt. Om det smakar bättre / ger en bättre upplevelse än de varianter utan potatismjöl och ägg får man hoppas att de undersökt.
Ser man till de andra som serverar burgare med rent nötkött så är det väl McDonalds och BK – huruvida de burgarna är lika saftiga, mer saftiga eller mindre saftiga låter jag vara osagt.
Håller dock helt med i övrigt i dina kommentarer ang. ett burgarhak som serverar aldrig fryst kött utan massa konstigheter i.
@fred & bengrot: 85kr kan jag också tycka är dyrt – är inte säker på att jag tycke den är värd det, vill äta den åtminstone två gånger till innan jag bestämmer mig. Men det är ett lovvärt initiativ.
Kebabbert
Ojojoj, jag älskar hamburgare och har precis upptäckt denna sida. Jag kommer lusläsa detta!
Apropås kobeburgare för 85kr, det är nog inte äkta kobekött. Jag har skrivit på min blogg om kobebiff, och om man köper kobebiff över disk i Tokyo, så går den på 5000kr/kg. Endast 100g kobebiff kostar 500kr. Jag tror inte på att man får äkta 90grams kobeburgare för 85kr.
Angående bästa burgaren i Stockholm. Jag har ätit mycket burgare i mina dagar, men den bästa är utan tvekan Pitaburgare hos Filips. Har du ätit den, och vad tycker du? Kan du inte äta den och recensera den här, det vore mycket mycket intressant läsning för hamburgareälskare!
Läs den inscannade tidningsartikeln här på Filips hemsida:
http://mikenit.se/siter/www.pita.se/nyheter.html
Folk har vallfärdat från Uppsala för att äta den. Filips har öppnat filial i stan. Sibylla grillen vid valhallavägen(?) serverar samma Pitaburgare. Ring och fråga Filips.
Den består av rykande het nygräddat (göres bara på beställning) pitabröd som skures itu, fylles med ost så det smälter, och en stor hamburgare med massa tillbehör i. Helt enorm och godast i Sverige, anser jag.
/Hamburgerälskare.
fred
Stefan, visst jag håller med dig. Med deras hantering av varor, tillagningsmetoder etc etc är det säkert ett måste.
Men, faktum är ju att jag aldrig går till Max just på grund av detta. Om jag kunde få McDonald’s kött i Max hamburgare, ja jag skulle föredra det. Om de lät mig lämna in ett paket köttfärs jag precis köpt på Ica, ja då skulle jag göra det. För det skulle de kunna få en tia…
Och ja, jag kommer att prova den här burgaren. Jag är ju lite nördig så. Och visst har alla råd med 85 kronor. Någon gång. Hur god den är så är det ett väldigt saftigt pris.
Kebabbert, nu tog jag det faktiskt som ett självupplevt exempel. Har mycket att göra med Nederländerna. Finns en liten kedja som heter BurgerBar. För €9,90 får du en 200 grammare med Kobekött. Små stämplar på hamburgerpapperet med ”100% Kobe – Wagyu Beef” och allt. Menade inte att promota dem särskilt, tror jag har sett det på fler menyer till liknande priser… Fråga mig inte hur de gör det. Och använd Google innan du säger att jag ljuger 🙂 Har ni vägarna förbi där nån gång förresten, missa inte att besöka nämnda ställe. En vanlig 170 gram irish beef med cheddar, karamelliserad lök och deras sås – det är den bästa burgaren jag haft på den här sidan atlanten. Går väl på en sådär €5 med dricka och allt.
Stefan
@Kebabbert: Filips pitaburgare har jag inte provat, men nu måste jag ju göra det när du talar så gott om den. Även om jag tycker att pitabröd och andra ”kebabpålägg” inte riktigt hör hemma på en burgare. 🙂
@fred: Håller med. Faktum är att jag länge, länge undvek Max pga deras kött, det smakar liksom utspätt på något sätt. Troligtvis beroende på just äggen och potatismjölet. Den där koncentrerade köttsmaken infinner sig liksom aldrig och konsistensen blir lite lite seg / gummiaktig.
BurgerBar låter högintressant! Låter som att en tur till Nederländerna får stå på schemat i sommar!
Kebabbert
@fred
Jag säger inte att du ljuger om kobehamburgaren, jag menar att jag tror att restaurangen inte talar om hela sanningen. Kobebiff (som är groteskt gott, konsistensen på en färdigstekt biff är som en honungsmelon, man kan gröpa ur den med sked, läs på min blogg om du vill veta mera, googla på mitt namn) kommer från boskapsrasen Wagyu. Men det är ungefär som att säga att ”superbra vin” och ”dåligt vin” båda kommer från vindruvor (jag dricker inte vin). Kobebiff kommer från Waguy, men det är enorm skillnad på hur Kobe boskap föds upp, och vanlig Waguy boskap. Det är Kobe boskap som sägs få öl att dricka, massage, lyssna på klassisk musik, etc. Och de tas hand om minituiöst, och därför betalar folk gladeligen 5000kr/kg för Kobebiff över chark. Äter man på japansk restaurang är den ännu dyrare. Färsk kobebiff går inte att få tag på utomlands. (Jag smugglade hem färsk kobebiff till mina polare, och mina katter fick dela på 100gram som de älskade! :o)
Så jag försöker säga att restaurangen du åt på, borde inte skrivit ”kobebiff”, utan istället borde de skrivit ”waguybiff”. Det är milsvid skillnad på de två, men antagligen en marknadsgimmick. Jag beskyller dig inte för att ljuga, utan det är restaurangen som använder tvivelaktig marknadsföring. Waguy kött är billigt, det kostar bara som vanligt dyrt kött, men betingar inte flera tusenlappar per kg.
Stefan,
Angående pitaburgaren, det som gör den så god är att brödet gräddas på beställning och den smälta osten, etc. Själva köttet är inte speciellt, det är vanlig djupfryst sibylla hamburgare. Men jag tycker pitaburgaren är värd att prova en gång i alla fall. Det är faktiskt min favorit. Jag tycker rykande hett nygräddat bröd med smält ost gör väldigt mycket.
Stefan
@Kebabbert: Absolut ska den testas! Det låter onekligen gott, sen om det räknas som en god hamburgare eller en god kebab med hamburgerkött kan man ju tvista, men ner i magen ska den! 🙂
fred
Kebabbert, prylen är dock den att de gör en väldigt stor grej av att det är äkta vara. Och jag är övertygad om att Nederländerna är tillräckligt civiliserad för att de inte skulle komma undan med det år efter år utan att bli tillrättavisade. Provat att Googla på det nu också, hittar ingen som ens ifrågasätter det… http://burgerbar.nl/ klicka på taste. ”100% Kobe Wagyu Beef”.
Men mig behöver du inte försöka övertyga, det är skitsamma 🙂 Ska fråga nästa gång jag har vägarna förbi. Det kanske är resterna från nån Japan-restaurang de maler ned 😉
Kocken
Nödvändigt ont som i nödvändigt ont eller ”nödvändigt ont” som i ”nödvändigt ont”?
Att Bergforsarna gillar att maskera sin girighet (där burgare utan utfyllnadsprodukter är fulare än incest) med fina ord är inte direkt någon hemlighet för de med någorlunda insyn.
Skulle även vilja se reaktionen i media om någon av amerikanerna (mcd och bk) skulle försöka marknadsföra en burgare med ”umami”-dressing. Glutamatchocken!
Nog fan kommer jag dock testa burgaren, får hoppas på att jag blir överraskad…
Stefan
@Kocken: Med nödvändigt ont menar jag att jag hellre skulle sett en burgare utan tillsatserna.
Huruvida ”Bergforsarna” är mer giriga än något annat företag som vill tjäna pengar låter jag vara osagt. Och om girigheten visar sig genom tillsatser i köttet eller genom att servera 100% nötkött som är av billigast möjliga sort är väl lite som pest eller kolera.
Ang. umami så beror det ju helt på vad de lanserar för dressing. De kan ju få fram umamismaken utan natriumglutamat.
Jag hoppas också att du blir *positivit* överraskad men jag misstänker att du inte blir det 😉
Jim
Jaha, blir det nån burgare att köpa idag eller? Nån som vet? Har ingen lust att släpa mig dit för intet.
Stefan
@Jim: Japp! Idag lanseras den, kampanjen har även kommit upp på Max.se!
Langeman
Har nu testat denna två gånger med några dagars mellanrum. Första gången (på plats, Ulvsunda), det var nytt, det var gott, men ..det fattades något..
Andra gången (drivethru och hemtagning). Det är ju en matig burgare, men någonting fattas. Är det sallad så det blir lite crisp? Någon smak som sticker ut lite? Fan vet.
Bägge gångerna använde jag kupongen så att den kostade 65 kr. Det är inte troligt att jag kommer att köpa den för ordinarie pris. Om jag har valet, lägger jag hellre på 15 kronor och går på TBC.
Palle
Tyckte den var en av de godaste hamburgarna jag har ätit, föll mig direkt i smaken 🙂
Bengrot
En liten fundering. Varför är det skivade tomater på de flesta hamburgare som säljs i Sverige idag? Jag tycker att de tomater som går att köpa i våra butiker för det mesta smakar absolut ingenting, totalt färglösa. I alla fall inte jämfört med en soldränkt tomat från sydeuropa. Dessutom så fungerar tomaterna mest som blötupplösare av brödet. Går helt bort enligt mig.
Vad säger expertisen?
Stefan
@Bengrot: Jag håller helt och hållet med. De tomater vi kan köpa i affären är jäkligt smaklösa och oftast omogna. Jämför man med tomaterna i t.ex. grekland så är det milsvid skillnad. Tyvärr har vi väl inget bättre här 🙁 För några veckor sedan fick de in ”raf-tomater” på Cajsa Warg vid S:t Eriksplan som jag önskar att jag köpt. Var där en dag och såg dem, gick tillbaka två dagar senare för att köpa och då var de borta 🙁
Ajajaj
Provade precis denna hamburgare. Det var den vidrigaste hamburgarupplevelse jag haft på väldigt länge. När jag bet i hamburgaren så rann det ut över en matsked med genomskinlig vätska! Riktigt hemskt!
Köp inte denna hamburgare!
I vanliga fall älskar jag Max hamburgare.
Stefan
@Ajajaj: Kan inte den genomskinliga vätskan ha varit fett / köttsaft? I så fall är det bara normalt och bör enligt min mening premieras. En saftig burgare är en bra burgare. Men som alltid är smaken som baken och vissa gillar det så klart inte. Det konstigaste tycker jag dock är den kokta känslan på köttet :/
Mikael
Har haft nöjet att prova denna hamburgare och den var helt enkelt grym. Beställ gärna lite chili cheese att ha vid sidan om. 🙂
Håller inte alls med Ajajaj om att den inte borde köpas, men jag kan förstå att man tycker så om man har haft en dålig upplevelse.
Stefan
@Mikael: Det verkar som att man antingen hatar eller älskar den. Kul att du gillade den och chili cheese är ju aldrig fel 😛
Mäster kött
En burgare ska vara 100% kött och inget annat. För mig har Max hamburgare i princip alltid varit oätbara, smakar ungefär som en blandning av scan och skolköks burgarna. Och att ta detta pris för en sådan burgare är för mig ett skämt.. Och som föregående talare i princip sagt. Att en man, en köttkvarn, några smaklökar… Och en vilja av skulle kunna ta över hela burgerscenen här i stockholm.. 🙂
Stefan
@Mäster kött: Jag håller helt och hållet med! Om jag bara kunde få tag på någon med erfarenhet från restaurangbranschen som vill hjälpa mig starta ett hamburgerhak..
Stefan
Jag kommer från Luleå och har vuxit upp med Max från runt början av 70-talet och jag gillar deras produkter. Men den absolut godaste hamburgaren, den mest genuina för mina smaklökar, det var en stor och fin köttbit i ett rostat bröd. Ovanpå den fanns inte någon dressing, inga grönsaker, bara salt, mycket vitpeppar och massor med rå lök (äter sällan vitpeppar, men till den skulle det absolut vara vitpeppar, dessutom finmalen sådan). That’s it! Bästa som fanns och den köpte man hos gubben och gumma som drev en oerhört fräsch hamburgerilucka vid dåvarande Gulfmacken mellan Skurholmen och Lövskatan. När jag beställde en liknande här i Uppsala för ett par år sedan sa mannen som gjorde i ordning den, att den liknade ju det de gjorde åt sig själva hemma i Turkiet. – Ibland tycker jag det blir för mycket sockrade dressingar till hamburgarna numera.
Stefan
P.S. Ja, det är klart att lök är en grönsak/rotfrukt eller var det nu skall klassas in. Vad jag menade var att det inte var tomat/gruka/syltad gurka eller ngt sådant på min favvishamburgare.
Vill för övrigt gratulera dig till en verkligt bra, trevlig och proffsig blogg. Spenderade minst en timme här igår och läste sida upp och sida ner. Att du sedan är skicklig på att skriva gör ju inte saken sämre. Lycka till!
Stefan
@Stefan: Det var en trevlig anekdot, och lät inte alls tokig! Många gånger så är den enklaste burgaren också den godaste, bara råvarorna är tillräckligt bra. Att t.ex. bara ta god, färskmalen köttfärs och steka tillsammans med silverlök, på med en ostskiva och sen lägga mellan två bröd är hur gott som helst.
Tack och skitkul att du gillar bloggen!
Mathias
Var hittar man ingredienser eller recept på UMAMI-dressingen? Borde ju inte vara någon hemlighet direkt. Har bara fått fram att den innehåller följande: Ägg, senap, vitlök, tryffel…
Tacksam för svar via mail.
info@alve.se
Vansinnig
Jag åt alltid DeLuxe innan detta spektaklet kom.
Hur kan man höja priset och kalla det största målet för GRAND och samtidigt göra skiten mindre än föregångaren!
Om jag vill ha en Volvo limousine och betalar vad den kostar så skall den fan inte vara kortare än en normal volvo!
jag skiter fullkomligt i deras forskning och undersökning för jag tänker inte betala mer pengar för mindre mat.
Om nu gamla deluxen var så dålig, bort med den och hitta på nånting annat, sätt inte till ett superlativ och gör matjäveln mindre än föregångaren.
Eftersom att min favoritburgare nu är borta så åker jag hellre till IKEA och snåläter Kamprads billiga skitkorv!