Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Vanliga hamburgerbröd - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Vanliga hamburgerbröd

Hamburgerbröd
***UPPDATERING!*** Det senaste och bästa brödreceptet hittar du här: Hamburgerbröd utan dess like

Ett utmärkt recept jag hittat för vanliga, ljusa (och väldigt fluffiga) hamburgerbröd följer här nedan. Originalreceptet heter ”Light brioche buns” så jag antar att man kan kalla degen för en briocheliknande sådan.

Det här behöver du för 8 hamburgerbröd:
240g vatten
50g mjölk
10g jäst
35g strösocker
1 ägg
38g (2,5msk) rumstempererat smör
525g vetemjöl special
7,5g salt

Börja med att värma vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.

De olika delarna i hamburgerbrödet

Så här mycket vispade jag upp ägget:

Uppvispat ägg

Bland mjöl, salt och socker. Tillsätt smöret och pressa mellan fingrarna så det blir smuligt. Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda alt. kör i assistent i ca 8 – 10 minuter. Tänk på att degen kommer att vara ganska kladdig – men frukta icke, det ska vara så!

Om du knådade för hand, lägg tillbaka degen i bunken. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 – 2 timmar).

Innan jäsning:

Degen innan första jäsningen

Efter jäsning:

Hamburgerbrödsdeg efter jäsning

Stjälp upp degen på ett bord och dela den i 8 lika stora delar, ca 115 – 120g st. Forma varje del till en boll som du lägger på en bakplåtspapperförsedd plåt och plattar till lite. Om det är på tok för kladdigt kan du alltid blöta händerna innan du försöker rulla bollen. Det gör ingenting om bröden ser ”fula” ut i det här läget – nästa gång de jäser blir de fina!

Hamburgerbröd innan andra jäsningen

Låt jäsa till dubbel storlek igen.

Spraya bröden med vatten, en blomspruta fungerar finfint, och strö över sesamfrön. Låt torka några minuter. Sätt in plåten i en 200 grader varm ugn i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. När du tagit ut bröden sprayar du dem med vatten igen och låter dem svalna på ett galler under en bakduk.

Hamburgerbröd


49 kommentarer till “Vanliga hamburgerbröd”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls