RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Coleslaw No. 2

coleslaw_no2_1
Det finns redan ett recept på coleslaw här på bloggen, men jag kan inte hålla mig från att lägga upp ett till. Denna gång på en slaw vars recept innefattar lite kemi, grym konsistens och en något mognare, dovare smak. Mer svartpepprig och inte lika smetig som det andra receptet.

Åter igen har herr Lopez-Alt borta på The Food Lab gjort hästjobbet med att ta fram en grym coleslaw. Det jag gjorde var att låna metoderna, översätta receptet och anpassa det lite efter både svenska förhållanden och mitt eget tycke och smak. Resultatet blir en av de godaste coleslaws jag någonsin ätit. Den passar perfekt på sidan av många saker, men framförallt burgare och pulled pork har jag provat den till.

För att förstå receptet helt och fullt bör vi prata lite om begreppet osmos. Osmos är ett fysikalisk och kemiskt fenomen som innebär att naturen strävar efter jämnvikt. Det ultimata exemplet som passar väldigt bra i det här sammanhanget är celler som har en viss salthalt. Om de hamnar i en miljö med en annan salthalt kommer cellmembranet att avge eller ta in vätska för att försöka nå samma koncentration som är utanför cellen. I matlagningstermer innebär det här förenklat att vatten har en förmåga att röra sig från ett ställe med låg salthalt till ett ställe med högre salthalt. När vi gör den här coleslawen utnyttjar vi samma fenomen. Vattnet vandrar från ett mindre salt ställe (inuti kålen) till det saltare stället (utanför kålen).

Det är dock inte bara salt som har en osmotisk (?) funktion, även socker sätter igång samma fenomen. När vi saltar och sockrar kålen, morötterna och löken och låter dem ligga i ca 10 minuter kommer sockret och saltet att dra ur vatten ur ingredienserna med resultatet att de får en mjukare konsistens. Perfekt när vi inte vill ha en alltför knaprig coleslaw! Tack för den naturen!

Det här behöver du (räcker till 4 små skålar):
1/4 vitkålshuvud
1 mellanstor morot
1/4 gul lök
50g strösocker
30g salt

50g majonnäs (t.ex. Hellmans)
25g äppelcidervinäger
5g dijonsenap
3g/0,75tsk nymalen svartpeppar
10g strösocker till

Gör så här:
Börja med att strimla vitkålen fint. Jag använder en mandolin med 1,3mm storlek. Riv moroten (på snedden så att du får långa bitar) på den grova sidan av ett rivjärn. Skiva löken tunt, använd gärna mandolin till den också.

Blanda grönsakerna och häll på 50g strösocker och saltet. Vänd runt allt väl och låt ligga i 10 minuter. Blanda under tiden ihop majonnäs, vinäger, dijonsenap, svartpeppar och 10g socker i en separat skål.

När 10 minuter gått bör grönsakerna ha börjat svettas ur sig vatten likt bilden nedan.
coleslaw_no2_2

Häll över grönsakerna i en sil eller ett durkslag och skölj av det överflödiga saltet och sockret. Torka dem därefter så gott det går. Antingen i en salladsslunga eller genom att sprida ut dem på hushållspapper och dutta med ett annat papper på.

Lägg tillbaka de torra grönsakerna i bunken, som du självklart diskat ur för att slippa saltsockervatten, och blanda med majonnäsröran. Klart! Enkelt och fantastiskt gott!


16 kommentarer till “Coleslaw No. 2”

Lämna en kommentar

 

exercise balls