RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Skoj-mitt-i-veckan: Brödutveckling

potatisfrallor_3
***UPPDATERING!*** Det senaste och bästa brödreceptet hittar du här: Hamburgerbröd utan dess like

Jag fick lite lust att vidareutveckla potatisfrallorna och experimenterade därför lite med några olika parametrar. Resultatet av dessa tester får ni här. Jag uppdaterar även originalreceptet för att återspegla de ändringar jag kommer att göra på de bröd jag bakar i framtiden.

Först och främst ville jag slippa steget med att göra potatismos och sedan låta det svalna. Det visar sig att det går alldeles utmärkt att blanda pulvermoset tillsammans med mjölet rakt ner i degvätskan. Yay! Jag böt även ut vattnet som man använder till pulvermoset till mjölk.

Nästa steg var att jag ville få ett luftigare inkråm och undrade lite hur olika knådningstider påverkar brödet. Jag delade degen i två och gick vidare med två ytterligheter. Den ena delen körde jag med degkroken tills allt blandats ordentligt, kanske 3 minuter. Den andra halvan körde jag i hela 20 minuter. Skillnaden blev markant. De långtidsknådade bröden fick en jämnare yta, reste sig mer i ugnen och fick ett inkråm med större håligheter. I dessa bröd föredrog jag helt klart formen och ytan, däremot gillade jag inte de större hålen i inkråmet. Hädanefter lär jag därför nöja mig med en knådningstid mitt emellan, ca 10 minuter.

potatisfrallor_2
Långtidsknådat till vänster, korttidsknådat till höger.

En fundering jag har är vad som händer om man byter ut mer mjöl mot potatismospulver och sedan knådar under lång tid? Det ska definitivt testas. Även potatismjöl ska provas istället.

Nästa steg i testet var att prova med olika penslingar på brödet för att se vad som händer med ytan. Jag provade med vatten, mjölk, smör, uppvispat ägg blandat med vatten samt uppvispat ägg blandat med mjölk. Mörkast och hårdast yta fick ägg med mjölk. Ljusaste ytan stod vattnet för. Även här föredrog jag ett mellanting och bestämde mig för att jag gillade pensling med enbart mjölk bäst. De mörkare penslingarna gav också ett trevligt smakinslag till brödet.

Det var allt för den här gången, fler tester kommer framöver!


26 kommentarer till “Skoj-mitt-i-veckan: Brödutveckling”

Lämna en kommentar

 

exercise balls