Potatisfrallor – ett ännu mjukare hamburgerbröd
***UPPDATERING!*** Det senaste och bästa brödreceptet hittar du här: Hamburgerbröd utan dess like
Alla ni som följt bloggen vet att jag gillar Shake Shacks burgare väldigt mycket. Något som jag verkligen saknat i Sverige är deras hamburgerbröd. De tillverkas av Martins Famous Pastry Shoppe från Pennsylvania i USA. De är en form av potatisfrallor, formade till hamburgerbröd. Det speciella med dessa är att de är fluffiga och väldigt, väldigt mjuka. Max Friscobröd är också en form av potatisfrallor men mitt minne säger mig att de inte är samma sak. Det är förvisso inte det här receptet heller, men det blir i alla fall väldigt goda och mjuka hamburgerbröd av det. Det var dessa bröd jag använde till tävlingsburgaren i Gnarly Head-tävlingen.
Efter att ha ställt frågan till matskribenten, bloggaren och matexperten Lisa Förare Winbladh skrev hon om det i frågelådan på sin blogg. Efter att ha fått flera tips, både från artikeln och i kommentarerna, studerat innehållsförteckningen på Martins Potato Rolls samt läst ett otal nätartiklar skred jag till verket. Nu ska jag i ärlighetens namn inte försöka påstå att jag vet exakt vad som gjorde dessa bröd så mjuka eftersom jag tog till varenda knep som gick. Jag kan i alla fall konstatera att de blev de mjukaste bröden jag någonsin bakat – och några av de godaste.
En liten disclaimer är dock på sin plats: Jag kommer förmodligen att experimentera lite mer med ingredienser när jag bakar framöver, så receptet kan komma att uppdateras.
De första två laddningarna hade problem med att bröden inte reste sig ordentligt vid jäsning. Tredje gången använde jag Manitoba Cream – ett mjöl med extra hög proteinhalt – och det gjorde susen. En annan viktig sak att tänka på är att låta dem jäsa ordentligt. Flera av bröden växte kraftigt i ugnen och sprack nertill. Jag tror i alla fall att det beror på för lite jäsning innan, då jag har för mig att jag läst det någonstans tidigare. Jag provade även att laga dem med vanlig, kokt potatis som pressats ner i degen men trots pressningen blev det som små klumpar och smulor i bröden – inte helt önskvärt och därför bytte jag till pulvermos.
Det jag var ute efter är ett hamburgerbröd som är mjukt och fluffigt, men inte segt. Man ska inte behöva slita i brödet för att det ska gå isär när man tar en tugga av burgaren. De ska även vara tillräckligt kompakta för att kunna ta upp en viss mängd saft från köttet utan att bli helt soggiga.
Det enda problemet som kvarstår innan de blir helt perfekta är värmespridningen i ugnen. De fick väldigt ojämn färg. Om någon har tips på hur man kan få en jämnare spridning får ni gärna maila eller skriva det bland kommentarerna. Jag har en baksten liggandes men använde den inte vid det här tillfället, jag misstänker att den kan hjälpa till.
Det här behöver du för ca 13 potatisfrallor:
0,5 dl potatismospulver
50g rumstempererat smör
500g / 5 dl mjölk
20g jäst
30g socker
5g salt
600g Manitoba Cream
1 uppvispat ägg
Mjölk till pensling
Gör så här:
Värm mjölken tills den är fingervarm (37 grader). Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt mjöl och potatismospulver. Tillsätt sedan socker och salt samt det uppvispade ägget och smöret. Låt degen gå i en hushållsassistent med degkrok i 10 minuter.
Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek (60 min).
Stjälp upp degen på ett bakbord, forma 95g tunga degbollar och lägg på bakplåtspapper. Om de är för kladdiga, knåda in lite mer mjöl i dem. Försök forma bollar och platta ut dem lite lite grann. Kom dock ihåg att de jäser både i sidled och uppåt. Låt bröden jäsa en gång till (ca 30 – 60 min beroende på hur varmt du har det). Spraya bröden med vatten under jäsningen för att hålla ytan fuktig.
Medan bröden jäser andra gången, sätt ugnen på 200 grader och ställ in en stor, ugnsfast form fylld med vatten långt ner. När bröden jäst klart, pensla dem med mjölk, ställ dem mitt i ugnen och grädda ca 12 minuter eller tills de fått lagom färg. Ta ut bröden, lägg dem på en bakduk, spraya med vatten och lägg över ytterligare en bakduk.
När de svalnat så pass att de kan ligga i en plastpåse utan att den smälter lägger du ner dem och försluter påsen. Detta gör att de mjuknar ännu mer.
Kategorier: Hamburgerbröd, Recept
Stefan
De flesta mjölkprodukter väger som vatten, d.v.s. 1 deciliter väger 100 g, 1 liter väger 1 kg.
300g mjölk = 3dl.
Stefan
@Stefan: Tack, jag var bara lite förvirrad när jag skrev receptet. Föredrar egentligen allting i gram 🙂
MrArboc
När det gäller värmespridningen är varmluftugnar oslagbara, dom har ju också den fördelen att man kan grädda flera plåtar samtidigt.
Stefan
MrArboc: Tack för tipset, ska se till att min nästa är en varmluftsugn.
Jenny
Hej! Jag testade att göra Jack Daniels Glazen igårkväll men verkar ha misslyckats totalt och kokat den för länge, den var nämligen stenhård när jag tog fram den nu på morgonen. Är det meningen att den ska värmas före användning ??
Mvh Jenny
Stefan
@Jenny: Jag misstänker att du kokade den för länge. När jag haft den i kylen brukar den bli trögflytande men inte stenhård. Jag brukar hälla över den i en tom f.d. Hellmanns plastflaska så man kan använda den lite då och då!
Jon
Vilken folkbildning!! Det här har jag väntat på. Jag brukar köra på en variant av ditt andra brödrecept (lite mindre mjöl, sirap ist. för socker) och har varit mkt nyfiken på om du skulle nörda ner dig i potatisbröd snart 🙂 Blir till att prova när jag kommer hem!
Stefan
@Jon: Ja, det blev mjukt, men jag blev inte helt nöjd så jag ska testa lite mer. Jag misstänker att jag behöva ha i lite sojamjöl och kanske guar kärnmjöl för att komma närmare Martins i smak och konsistens. Bort med ägget och mindre smör ska också provas. Ska även testa med potatismjöl istället för pulvermos. Det är en bit kvar 🙂
Mindor
Min erfaring er at alle brød blir luftigere, jo mindre fett du har i deigen. Så jeg ville byttat ut smør, med lettmargarin.
Stefan
@Mindor: Jo, men de kan också bli smuligare om man har mindre fett i har jag fått för mig, men jag ska defintivt prova receptet med mindre fett också.
Jon
Det blir spännande att följa den biten! 🙂 Jag ska köpa hem ett packe hederligt butikspotatoroll och frysa för produktutveckling med kommande brödleverantör. Potatoroll är fasiken bäst!
Stefan
@Jon: Håller helt klart med, mjukt ska det va! Hur ska du hålla brödet fruset under resan? Får man ta frysväskor på flygplanet?
Markus
Det här ska testas ikväll inför morgondagens burgare!
Läste förresten att du brukar ha JD-glazen i en hellmansflaska. Har du nån uppfattning om hur länge den håller då?
Henrik
Ingen av er som har testat receptet som kan kommentera resultatet? Tänkte testa det här imorn, men är lite fundersam till hur många bröd det blir på ett ungefär? Jag har tyvärr ingen köksvåg och tjejen klagar på att badrumsvågen är ohygienisk 😉
Stefan
@Henrik: Det blir ca 10 normalstora bröd på den här satsen. Då räknar jag med ca 110g / bröd.
@Markus: Ingen aning, den brukar ta slut så fort 🙂
Henrik
All right, då vet jag hur jag ska dela upp degen. Tack för en bra hemsida!
Johanna
Vart får man tag på manitoba cream? Tänkte försöka baka 🙂
Chatrine
Du jäste nog degen för lite när du lagt bullarna på plåten. Då jäser de i ugnen istället med sprickor som resultat.
Stefan
@Johanna: De flesta välsorterade mataffärer har det vad jag har sett.
@Chatrine: Japp, det tror jag också 🙂
Erik
Tjena Stefan!
Som den hamburgefanatikern jag är, så är jag grymt sugen på att testa Martin’s Famous
Sandwich Potato Rolls vilka jag antar är dem som används till burgare.
Vet du någon hemsida där dessa går att beställa till Sverige då de som fått tag i dem här i Sverige har haft någon känning i USA som varit snäll och skickat?
Mvh
Stefan
@Erik: Hej Erik!
Jag har tyvärr inte hittat något företag som är villigt att skicka bröd till Sverige. Jag tror även jag mailade Martins och frågade men fick ett nekande svar tillbaka. Ditt största hopp är nog att be någon boende i USA att köpa och skicka över, tyvärr.
Martin Karlsson
Tja! Utan att ha varken smakat eller testat baka dina bröd, vill jag bara säga att jag kommer att tänka på potatislimpa…mjuk som fan, men med frasigare skorpa.. kanske ngt att titta på vad gäller framtagandet av ett recept?
Stefan
@Martin Karlsson: ja, det borde vara i närheten, förutom att jag inte vill ha särskilt frasig skorpa, men det borde bara handla om att hålla den fuktig och inte baka av bröden på lite hög värme?
Fredrik
Halloj
Testade att baka dessa igår. Resultatet blev kanon. Har aldrig ätit godare bröd till en burgare. Angående smör alt annat fett, råkade glömma smöret, men det blev inte det minsta smuliga utan mjuka och fina.
Stefan
@Fredrik: Hej! Kul att höra att de blev bra. Jag har i ärlighetens namn inte provat att baka dem utan smör, men det låter ju bra att de blev bra utan!
mathias
Har provat att göra hamburgerbrödet idag men bytte ut till vetemjöl extra och ökade mjölmängden till ca 850 g så degen blev mer fast.Sen så kylde jag ner all vätska pga att när man arbetar ihop degen med degblandare så ökar temperaturen i degen.Sen lätt jag den gå ca 18-20 min.Och efter det la jag degen i en inoljad plastback i 1 timme.och efter det rev jag ihop bullarna försiktigt sen fick de jäsa i 2 timmar till under plastduk.Och efter detföljde jag dina råd och bakade i ca 15-17 min.De blev super bra.Imorgon är det burgar & dressing dax.Tack för en super sida.
Stefan
@Mathias: Välarbetat! Intressant med nedkyld vätska samt att du lät den gå så länge i degblandaren. Så vitt jag vet utvecklar det glutentrådarna vilket man (läs: jag) inte vill ha så mycket av i burgarbröd. Men säger du att det blev superbra tvivlar jag inte en sekund på dig, kul och tack för att du skrev! Hoppas burgarna blir minst lika bra!
Martin Karlsson
Ska testa baka dessa nu 😀
Stefan
@Martin: Lycka till, hoppas de blir bra!
Fredrik
Gjorde en omgång till i helgen pga att jag hittade fin högrev och bog till bra pris. Denna gång hade jag smöret i tyckte nästan att de blev lite smuligare. Så nästa gång kör jag utan smör igen.
Stefan
@Fredrik: Ofan, det måste med andra ord undersökas närmare vid tillfälle.
Pierre W
Dessa måste testas! Har dock inte en matberedare än så måste göra det för hand med en slev isåfall, hur lång tid handlar det om att man ska blanda runt degen typ?
Stefan
@Pierre W: Jag blandar inte så lång tid med degblandare men som du ser här ovan verkar det bli bra om man kör längre tid också. Blanda ordentligt bara så borde det inte behövas så mycket mer.
Stellan
Sedan min matberedare brann upp så har jag bakat två laddningar potatisfrallor för hand. Det går utmärkt, dock inser man snabbt att sleven är bara att lägga undan och gå lös på degen med händerna. Man blir lite trött i nyporna men inga problem att få ihop degen.
Hade lite problem med att bullarna ”flöt” ut första gången pga sjukt lång andra-jäsning. (Var tvungen att dra iväg mitt i baket). Andra gången säkrade jag upp genom att göra folieformar enligt Crambys modell och det funkade jäkligt bra.
Björn
Bakade dessa bröd idag, fullständigt nöjd förutom att de blev lite väl ”tunga” och matiga! speciellt undre delen. Vad kan detta bero på? går det att åtgärda?
Stefan
@Stellan: Det låter onekligen jobbigare att knåda med händerna, men bra att höra att det går!
@Björn: Hmm .. lite osäker, jag har som sagt inte lyckats experimentera färdigt med dem. Man kanske kan byta ut smör mot ”shortening” som de har i utlandet. Tror det finns av märket Crisco i The English Shop bl.a. Mindre degklumpar med längre jäsning kanske också kan göra det hela bättre?
Björn
Jag körde utan smör! Men tror problemet låg i för stora bullar och för lite jäsning. Tack för svar!
Johan
@Björn låter ju som att dom blev dödbakta. Alltså för kort tid i ugnen. Frallan ska va lätt när man tar ut den.
Stefan - Ölsvammel
Jag provade att baka detta recept i helgen och resultatet blev kanonbra. Stort tack för receptet 🙂
Här är mitt inlägg med bilder och kommentarer: http://www.beerdrivel.se/?p=3223
Stefan
@Björn: Ok!
@Stefan: Härligt, kul att höra att det blev bra och trevlig blogg. Coolt med hembrygd IPA!
bürger
det här måste testas … men hur gör man med kött då om man inte sitter på en köttkvarn?
Köpa nötfärs och blanda med salt/peppar bara?
Stefan
@bürger: Har du ingen kvarn kan du försöka få tag på grov, färskmald köttfärs från någon saluhall / större matbutik alternativt köpa en fettig bit högrev och hacka mycket fint eller köra i en matberedare lite snabbt. Det blir garanterat bättre än att köpa färdig färs!
Danny
Hoj!
tänkte jag skulle baka dessa bröd att använda till min 8-timmars bbqade pulled pork i helgen, undrar om du testat att frysa in bröden och hur det fungerade?
Och hur du isåfall gjorde, innan eller efter gräddning?
Hur är köttsaftsuppsugningsförmågan, kommer bli lite som sloppy joes detta så undrar lite över hur de håller ihop när de blir blöta.
Tjipp!
Stefan
@Danny: Hej! Kanske lite sent svar men ja, jag har provat att frysa in bröden (färdiggräddade) och det fungerade fint även om det alltid blir godare med färska bröd.
Jag tycker de håller ihop rätt bra och kan ta ganska mycket saft. Berätta gärna hur det gick!
Kouki
Hej,
vet inte om någon annan skrivit tidigare, men om du inte har varmluftsugn så är ett tips att ha en tom plåt ovanför. Det är så man gör för att skapa så jämn värme som möjligt när man gör de otroligt känsliga och delikata macronerna.
Riktigt bra sida annars!
Stefan
Kouki: Hej! Tack för tipset! Ska prova det vid första bästa tillfälle. Jag brukar använda en baksten i ugnen som ger en jämn värme och ”tröghet” i temperaturförändringarna.
Niklas
Vi testade att baka detta bröd hemma. Blev mycket bra. Sambon har dock en aversion mot pulvermos och planerar att testa med riktig potatis. Någon som har koll på vilka sorter som lämpar sig till brödbak?
Stefan
@Niklas: Jag körde mjölig potatis bara. Problemet var att jag kände av klumpar trots att jag pressade potatisen så mitt tips är att koka sönder potatisen och sen vispa / mixa den med degvätskan.
Daniel
Testade detta idag men jag måste ha gjort något fel för under andra jäsningen så reste dom sig inte alls utan flöt ut istället. Tror det kan ha varit för lite mjöl kanske…
Jag fick iaf ihop 4 bröd som var helt okej, och jag teståt en av dom dåliga och herrejävlar vad mjukt och fint det var, härlig skorpa också!
http://www.quid.dk/slask/12070030.jpg
Mikael
Hej, alltså är det pulvermos på 2 dl vatten och 0.5 dl pulver, eller 0.5 dl färdigt mos? Jag blir förvirrad.
Stefan
@Daniel: det låter som för lite mjöl ja.
@Mikael: Hej, det är pulvermos på 2 dl vatten och 0,5 dl pulver.
Micke
Varför kan man inte se de tidigare kommentarerna?
Något måste vara fel då man bara ser det sista (kommentar/svar nr 54 av Stefan)
Vill tillägga att jag håller på och låter degen jäsa en andra gång nu. Ser lovande ut. Hoppas de bli bra.
Kommer inte ihåg hur brödet smakade när jag var på Shake Shack förra året (skall dit igen nästa år), så jag kan inte jämföra. Hara bara Pågens hamburgerbröd som referens.
Magnus
Vilket kanonrecept! Bakade ut det här och jämförde sen med nyinköpta från Magnus Johanssons bageri och tycker t o m dom här slog deras! Hade lite mer salt, och tillsatte ena hälften i senare körningen i matberedaren (som jag fått lära mig från olika brödbloggar) och körde längre än detta recept (drygt 14-15 min). Manitoba kan ju köras rejält hårt 🙂 slutresultatet var att jag uppnådde precis samma egenskaper som proffsbrödet, men deras hade en sötare karaktär ( mer socker eller gräddade i samma ugn som andra sötbröd?) penslade med ett väl vattenutspädd ägg vilket gav fin finish. Ett tips är att jäsa denna kladdiga deg i ett inoljat plasttråg, det underlättar hanteringen 🙂
Per
Kanske är ni helt nöjda med detta recept, men jag lyckades aldrig få till det riktigt. Därför letade jag vidare och hittade detta recept ( http://www.thekitchn.com/recipe-potato-d-16086 )som jag upplevde som betydligt enklare och dessutom mycket bättre. Jag minskar mängden socker något, använder ett halvt paket blå jäst och gör 10-12 bröd beroende på hur stora burgare jag ska göra. Extremt smidigt att kunna låta dem kalljäsa i flera dagar också. Man bakar helt enkelt ut dem när man har tid och lust.
Magnus
Receptet ser klart intressant ut! Men enklare vet jag inte… Men kalljäsning är ju inte fel heller, då hinner ju mer arom utvecklas i degen. Kör så ibland med mina bröd på vetesurdeg/levain och det bli kanon. Men det finns ju alltid en risk att degen jäser sig till döds s a s, och då blir det nog inte mycket till hamburgerbröd. Men man kan ju frysa in portionsdegar och ta fram vid tillfälle. Stefans recept blev som sagt väldigt, väldigt snarlika proffsbröden från Magnus bageri och det här blir definitivt mitt sätt att baka ut. Testade även ett recept från Brunkebergs bageri men det var för mycket jäst i mitt tycke (kan man ana jästarom i brödet så är det ingen höjdare).
Stefan
@Micke: vet inte, något har hänt, har inte hunnit undersöka det än. WP / Php-skit 🙂
@Magnus: Härligt! Skitkul att höra att du gillade det!
@Per: Intressant, ska kika närmare på det vid tillfälle. Tack för tipset!
Erik
Är inne på andra omgången nu och är riktigt nöjd med resultatet! Använde dom till att göra sliders på white manna vis….ojojoj saliven flödar bara jag tänker på dem! Kanon goa brön helt enkelt!
Stefan
@Erik: Härligt! Nu blir jag fan också sugen på att äta burgare 🙁
Ingela
Tyckte att det lät spännande met ett bra recept på hamburgerbröd och provar kanske detta, MEN kalla inte pulvermos för ”hederligt potatismos”. Vitsen med att baka själv är för mig att slippa en massa kemikalier och andra tillsatser, och pulvermos skulle jag inte äta för allt smör i Småland… Men ska prova med riktigt ”hederligt” potatismos…
Stefan
@Ingela: Du ska ju ha cred för att du lusläser receptet ordentligt i alla fall – sen lär jag inte ändra ordvalet i receptet bara för att du opponerar dig mot det på det här sättet. Du lär bli än mer förskräckt när du får höra att jag aktivt letat efter e-ämnen att ha i brödet för att få det ännu mjukare.
I vanliga fall är jag också ute efter att veta exakt vad som hamnar i det jag bakar och försöker undvika kemikalier samt att jag gärna jobbar med bra råvaror, men just i det här fallet har jag försökt efterlikna Martin’s Potato Rolls och då skyr jag inga medel för att det så likt som möjligt.
Mathias
Testade detta recept igår. Jag rekommenderar att pensla med äggvita innan man gräddar dem och med olivolja efter gräddning
Stefan
@Mathias: Tack för tipset, men att pensla med olivolja efteråt, ger inte det en konstig smak till det hela?
Mathias
Absolut inte och brödet blir så där glansigt som man vill ha det.
Niklas
Även jag är ute efter ett riktigt fluffigt och mjukt hamburgerbröd-recept, när jag har letat runt hittade jag den här instruktionen på youtube, kanske kan vara nåt…
http://www.youtube.com/watch?v=8HAltQ7MXpI
Hugo
Jag drog i 100-125gr durum samt en ägggula extra för att få lite mer gult i bullarna blev kanon!
Stefan
@Mathias: Ok, ska testa vid tillfälle!
@Niklas: Har du provat än?
@Hugo: Trevligt tips, tack!
Håkan
Ja här är det hamburgare som gäller idag, vi har börjat med att baka dessa potatis bröd samt en glutenfri variant som skall bli intressanta att sätta tänderna i, det kommer att malas kött och kokas bbq såser, friteras lökringar mest hela dagen som avslutas med en meny bestående av Cheyenne burgare med pommes och björnbärs/cheesecake-shake som spetsas med créme cassis för de vuxna ;-), allt ackompanjerat av 80-tals pop.
på återhörande / Håkan
Erik
Det här receptet är verkligen king! En liten modd som jag kör med är att pensla frallorna precis innan gräddning med en blandning av ägg, vatten och lite salt som vispats ihop. Penslar man noggrannt så att hela bullarna täcks får man vackert gyllenbruna bröd, även utan varmluft.
Fredrik
Testade receptet för andra gången med väldigt lyckat resultat… Kan man dubblera receptet? Gjorde två omgångar vilket var lite småbökigt…
Tommy
Borde det inte bli bättre med potatismjöl istället för pulvermos? Om någon testat detta?
Stefan
@Håkan: Jävlar vad gott det lät. Hur blev det?
@Erik: Tack, kul att du gillar dem. Lär definitivt testa med lite olika pensling!
@Fredrik: Japp, du kan dubbla det, jag har till och med tiodubblat det 🙂
@Tommy: Jag testade det, men tyckte det blev bättre med mos.
Niklas
Spännade uppdatering, hade liks tänkt baka några i veckan, så jag återkommer med feedback efter jag testat det nya receptet.
Markus
Tack för en otroligt inspirerande blogg! Dessa bröd blev kanon.
Jag skulle vilja tipsa om att använda ett annat mjöl än Manitoba Cream, åtminstone den variant som säljs i Sverige av Finax. Det riktiga Manitoba Creammjölet kommer från Kanada och är gjort av naturligt proteinrikt vårvete, den svenska varianten görs på mediokert mjöl och mycket tillsatser. Dock blir köp av det Kanadensiska mjölet svårt att försvara både ekonomiskt och miljömässigt. Istället skulle jag föreslå bra svenska mjöl, till exempel Orga Kvarn (kan vara svårt att få tag på, men de skickar med DHL till vettiga priser), Saltåkvarn och Labans Kvarn. Dessa mjöl är så bra att inga tillsatser behövs.
Jonny
Hej!
har gjort tre satser av potatisfrallorna nu och igår testades att tina upp de frysta och ta sig en söndagsburgare.
Måste säga att brödet var nästan godare upptinat än färskt. Det höll bättre och blev inte alls kladdigt av dressing och ketchup. Ett tips bara. Och stort tack Stefan för en bra och inspirerande blogg. // J
Mattias
Jag gjorde helt enligt recept med skillnaden att jag använde knådrulle (finns på Electrolux Assistent) istället för degkrokar. Trots att jag vägde upp bullarna till 75-80g så blev de gigantiska ef 30min jäsning. Även de som jag vägde upp till 55g skenade iväg. Inga sliders här inte. Börjar tro att det är knådrullen som ger Manitoban en ordentlig knuff. Krokar blandar väl mer än knådar och ger inte lika mycket tryck i degen. Bara teorier dock. Kommer att kännas märkligt att väga upp 30g bitar till mina sliders
Mattias
Stefan
@Markus: Tack för bra mjöltips!
@Jonny: Tack och kul att bröden blev bra! 🙂
@Mattias: Det låter märkligt att de blev gigantiska efter 30 min jäsning, känns som det finns risk för att de blir för luftiga då?
Emil
Dessa ska testas ikväll! Sitter ju och dregglar som en hund när jag läser alla kommentarer om hur gott det ska vara!
Stefan
@Emil: haha, hoppas de blev bra!
Daniel
Nu har jag bakat de här bröden två gånger på en vecka.
Andra gången blev mycket bättre tyckte jag. Första gången slarvade jag lite med jästiden och plattade inte ut dem tillräckligt.
Andra gången minskade jag dessutom sockermängden till hälften. Garanterat godaste bröd jag har ätit bortsett från de på Flippin. Från och med nu blir det hembakt varje gång!
tack för en grym blogg.
Ylva Sarheim
Jag gjorde det med glutenfritt mjöl, hade i lite fiberhusk bara, får man nästan alltid ha i glutenfritt. Det blir så torrt annars. Bytte smöret mot olja och lite mindre mjöl bara, det blev riktigt bra 🙂 roligt att det fungerade även för oss gluten intoleranter 🙂 superbra sida:))
Fredrik
Ett stort tack! Det va de bästa hamburgerbröd jag bakat! Saftiga och mjuka. Succé på grillfesten.
Jesper
Hej! En fråga som gnager mig innan baket tar fart. Skulle vara oerhört tacksam för ett rakt svar på frågan som rullar runt. Med risk för att upprepa:
Man behöver alltså inte tillaga moset och tillsätta det färdigt i degen utan receptet ska vara 5 dl mjölk & sedan bara 0,5 dl pulvermos + manitoba? Tidigare recept jag provat tillsätter man färdigt mos, men det kanske inte gäller detta. OM det nu ska tillsättas färdigt pulvermos i blandaren, även fast det nu inte står i recept, ska det trots allt ändå vara 5 dl mjölk? Dvs, 5 dl mjölk, 2 dl vatten + 0,5 dl pulvermos?
Tack för en bra blogg!
Vänlig hälsning /Förvirrad
Stefan
@Daniel: Kul att du gillar bröden och bloggen! Jag har förbättrat mina bröd markant genom att laga dem ett par gånger och få till tekniken. Kör på så blir det säkert ännu bättre framöver!
@Ylva: Kul att det funkade med glutenfritt!
@Fredrik: Skitkul att höra!
@Jesper: Du behöver inte blanda moset innan. I en tidigare version av receptet blandade man moset och lät det svalna men det behöver man inte längre göra 🙂
Tom
Tjaba! Är själv ganska ny på att göra egna burgers men tycker ändå med hjälp av denna blogg och lite andra tips att det har gått oföskämt bra. Har hittills nästan enbart använt mig av detta sjukt braiga recept på bröd dessutom.
Ville egentligen bara säga att jag å min fru var på shake shack igår, och då hon inte direkt är någon konnässör av burgare men har ett väldigt bra smaksinne och är mycket duktig på att laga mat, så var den första kommentaren hon fällde ”det här smakar ju precis som dina bröd”..
..need I say more?
Gustav
Hej! Tack för kanonsida!
Provade dessa häromdagen med viss framgång. De flesta sprack men blev mjuka och goda iaf.
Men alltså, skulle man göra mos av pulvret? Jag blandade bara mospulvret med mjölet.
Gustav
Aha, sorry missade kommentaren ovan 🙂
Erik
Hej,
Måste börja och tacka för en grym och inspirationsgivande blogg!
Gjorde dessa potatisfrallor till senaste batchen av hamburgare på högrev, rökt sidfläsk och talg. De blev kanon! Nog det mjukaste brödet jag har ätit! =)
Bilder:
http://erik.teambodyscience.se/2013/07/23/potatisfrallor-hamburgerbrod/
Ha det gött!
/EF
Stefan
@Tom: Kul att bloggen har hjälpt! Haha, låter bra att bröden liknar Martin’s, men håller man dem sida vid sida är det milsvid skillnad 🙂
@Gustav: Tack själv! Du kan blanda pulvret med mjölet.
@Erik: Hej och tack, kul att du gillar bloggen! Frallorna ser riktigt bra ut, jäkligt snygga! 🙂
Joel Bergqvist
För att underlätta arbetet med degen så kan man med fördel låta den jäsa första jäsningen i en bunke insmord i 1 tsk olja.
Jonny
Gjorde frallorna och blev jätte nöjd. Förvånad över att de jäste så otroligt fint. Dock hade jag lite mer mjöl (stod även att man kunde ha det i receptet).
Imorgon blir det egen mald köttfärs och burgare 🙂
Tack
Henrik D
Använder du vanlig plastvattensprayflaska? Är det riktigt bra för att använda till livsmedel? Känns som att det finns risk för att vattnet tar upp plastsmak.
PS
Alla ingredienser är angivna i vikter, utom potatismospulvret. Hur kommer det sig? Hur många gram pulver handlar det om?
Markus
Tack för ett bra recept!
Vad jag förstår så söker du fortfarande efter det perfekta receptet. Kolla in bakkemi.se för god information om vad olika innehåll i degen gör för slutresultatet.
/Markus
Stefan
@Joel: Bra tips!
@Jonny: Kul att de blev bra!
@Henrik D: Jag har inte känt någon plastsmak, men vill du använda någon annan flaska, shoot!
@PS: Jag vet faktiskt inte varför. Nästa gång jag bakar väger jag moset också 🙂
@Markus: Kul att du gillade det. Har kikat på bakkemi många gånger, men tror jag är vid vägs ände om jag inte hittar lite e-ämnen. :/
Mattias Roos
Tjena!
Jag gjorde de här bröden i helgen, och de blev suveräna! Utan tvekan de godaste hamburgerbröd jag ätit! Jag vet inte riktigt vad det är du vill ändra på, de är fantastiska som de är. 🙂 Keep up the good work!
Stina
Ska testa detta receptet till pulledpork i helgen, funkar det att göra dem på kalljäsning?
Nicolas
Manitoba / vetemjöl special / durumvetemjöl har alla hög proteinhalt och är utmärkta till luftiga bröd som baguette eller ja, alla bröd nästan. Durum ger vanliga bröd hårdare skorpa. Till hamburgerbröd skulle det antagligen passa bättre med vanligt vetemjöl.
Johpe
Provade i helgen och kan bara säga: 100% nöjd! Tokbra brön! Fasta, luftiga, saftiga allt på en gång. Mycket bättre än brön som man köper…
Jag knådade bröna för hand, fungerade bra för mig. Hade exakt mängd och ingredienser som receptet säger, inget som blev för blött eller kladdigt.
Martin
TACK!!!
Har nu gjort bröden 3 gånger och man bara baxnar av resultatet!
Bakar bröden idag igen enbart för att ha som frallor.
Underbart recept, tack Stefan!
MVH
Martin
Stefan
@Mattias: Kul! De går dock att få ännu mjukare och med ett ännu finporiga inkråm 🙂
@Stina: Jag har inte provat men det gör det säkert!
@Nicolas: Problemet är att en del av jäskraften försvinner när man blandar i potatismjölet istället för det vanliga, glutenbildande, mjölet. Därför kan det vara bra med ett starkare mjöl. Så resonerade jag i alla fall.
@Johpe: Härligt!
@Martin: Varsågod 🙂 Kul att du gillar receptet Martin!
Roger
Bakade detta bröd för första gången.
vilket superbröd det blev. Helt fantastiskt.
Alla runt bordet tyckte det var supergott.
Dagen efter var det lika fint!
Svärsonen han satte i sig två burgare av bara farten.
Vi fick knappt honom av stolen sedan, så mätt han blev.
Annat än det där köpetjafset man får hos vissa kedjor.
Stefan
@Roger: Härligt!
Nicke
Fruktansvärt goda bröd.. jag råkade grädda dom aningen för lite, men efter att jag stekte på dom lite innan servering så vart dom perfekta..
Det vart faktiskt så bra, så att nästa gång jag bakar ska jag grädda dom lite mindre igen!
Tack för ett grymt recept, jag har lagt ut det på kokaihop.se och hänvisat till din blogg både som källa och beskrivning, med förhoppning om att fler personer ska upptäcka hur grymt bra den här bloggen är!
MvH
Nicke
Katten
Grymt recept!
rolf
Vilken underbar sida,bakar bröd idag och maler färs i morgon till sonens studentskiva
Mattias
Sjukt schysta bröd!
Iri
Jättegoda hamburgerbröd! Sådär mjuka o saftiga, men jag skippade ”ungsformen med vatten”. Min erfarenhet av det är att undervärmen lider av det, så istället använde jag en blomspruta o ungefär varannan minut öppnade jag o spruta in lite vatten snabbt. Då blev de perfekt gräddade
Nathie
Brödet skönk ihop när jag pensla med mjölk innan gräddning vad vart fel? Annars vart det toppen dock lite platta då hehe!
Pillan
Går det använda vanligt vetemjöl?
Pillan
Så det är alltså inte pulvermos pulver utan färdigt mos som ska användas??
Niklas
Tack för bra recept
Yоu gоt a transfer #НТ27. LОG IN >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--736536-05-10?hs=81bf40b250de23c901d9b105b54765a6&
a3gnz0