Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Chili Cheese - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Chili Cheese


Chili Cheese, för er som inte vet, är ett kryddstarkt och mycket gott tillbehör till hamburgare som finns att köpa hos flera snabbmatskedjor, t.ex. Max, Burger King och Daisys. De är små panerade ostbollar fyllda med grön paprika, små chilibitar och kryddor. De friteras tills de får en krispig yta och osten inuti dem smälter till en härlig, varm och kryddig smet. Så vitt jag vet kommer dessa ostbollar från samma tillverkare oavsett var du handlar dem – McCain Foods. Tidigare har de sålts i olika affärers frysdiskar och hos grossister typ Martin Ohlsson. Om du inte vill eller kan hitta dessa godbitar i närheten kommer här något som är ännu bättre. Ett recept på hur man gör egna chili cheese!

Det första problemet man stöter på är osten. Man vill inte ha vanlig ost då den inte ger samma lena, mjuka smak som smältost ger. Detta sorterar genast bort 95% av sortimentet i ostdiskarna. Jag har gjort tester med hamburgerost, vilket fungerade bra men blir väldigt dyrt i längden eftersom skivorna kostar några kronor styck.

Som av en slump bakade vi pizza i helgen och råkade köpa färdigriven pizzaost från Wernerssons (hittades på Coop Extra i 1kg påse). Efter att ha ätit pizzan noterade jag hur fint osten smälte och dess runda smak. En snabb blick på innehållsförteckningen avslöjade att den minsann innehöll 69% smältprodukt med diverse smältsalter som är det som gör att vanlig hamburgerost beter sig som den gör. Det här innebär alltså att det finns färdigriven smältost, utan cheddarsmak bör noteras, att köpa i butik. Problemet med en ersättare till den dyra hamburgerosten löst!

Nästa problem var frityrsmeten. Det är alltid vanskligt att fritera ost. När den smälter och blir varm expanderar den och risken är stor, om den inte är omgiven av ett tätt och hårt skal av frityrsmet, att man får en ostexplosion i fritösen vilket i slutänden resulterar i tomma chili cheese och en ganska äcklig olja. Vidare har McCains chili cheese ett ganska hårt skal som samtidigt är lite segt. Jag bestämde mig för att läsa på lite om frityrsmeter och testade tre olika:

Den beprövade filmjölken som används till friterade lökringar.
En frityrsmet gjord på vetemjöl och lättöl.
Uppvispat ägg och ströbröd.

Det visade sig dock att ingen av dessa tre var helt perfekta. Filmjölken stelnade inte tillräckligt fort och resulterade tämligen omgående i en ostexplosion. Frityrsmeten med öl blev på tok för ljus, tunn och seg även om den höll. En dubbelpanering med ägg och ströbröd höll finfint men skalet blev för hårt och tjockt även om det gav bäst resultat.

Efter att ha provat att först panera i ägg och ströbröd för att sedan ge bollarna ett dopp i frityrsmeten (det blev helfel) provade jag att dumpa i ströbröd i frityrsmeten. Det fungerade inte alls bra. Ströbrödet svällde och gjorde frityrsmeten på tok för tjock för att den skulle vilja fastna på de runda ostbollarna. Till slut kom jag fram till den bästa varianten. Först ett dopp i frityrsmeten och sedan ett välbehövligt bad i ströbröd. Jag upptäckte dock att det är extremt viktigt att paneringen täcker hela ostbollen. Minsta lilla glipa resulterar i ostläckage vilket inte är beundransvärt på något sätt.

När väl metoden var utarbetad var det bara att försöka fastställa mängderna av de olika ingredienserna som behövs. Sagt och gjort.

Det här behöver du:
Riven smältost
1 Röd spansk peppar, urkärnad och finhackad
Grön paprika, urkärnad och finhackad
1,5 dl ljus lättöl (t.ex. Budweiser)
1,5 dl Vetemjöl
Ströbröd
Ljummet vatten
2 krm salt
Cayennepeppar

Gör så här:
Blanda öl, vetemjöl och salt till en lättflytande smet som du ställer i kylen. Låt stå cirka 30 minuter. Under tiden blandar du den rivna osten, spansk peppar, grön paprika och cayennepeppar i en skål efter tycke och smak. Ett tips är att ha ganska stor andel ost så att bollarna håller ihop. Tillsätt lite varmt vatten och blanda runt. Ta upp lite ostblandning och pressa ihop hårt så den formas till en boll, ca 3 cm i diameter (blir de för stora kommer inte osten att smälta ordentligt i mitten). Det är kladdigt, skojigt och ibland lite knepigt, när osten blir varmare och börjar smälta brukar den dock vilja hålla ihop. Rulla sedan bollarna i vetemjöl och ställ in i kylen.

Värm frityroljan till ca 170 grader. Doppa de mjölade ostbollarna i frityrsmeten, se till så att smeten täcker varenda liten millimeter av bollarna. Rulla dem sedan i ströbröd tills de är helt täckta. Lägg ner några få i fritösten och fritera tills de har fått fin färg, ca 1,5 min. Om du märker att någon börjar läcka ost är det bara att ta upp den. Man hör ganska väl när det börjar spraka i oljan.

Ställ dem varmt (t.ex. i en ugn på 75 grader) medans du gör allihopa. Servera genast på sidan av en hamburgare!


73 kommentarer till “Chili Cheese”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls