RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Max Grand de Luxe – en annorlunda snabbmatshamburgare


Idag fick jag, tillsammans med fyra andra hugade testare, äran att besöka Max kontor i Stockholm för att provsmaka deras nya hamburgare Grand de Luxe. Tillsammans med bland annat Vice VD Christoffer Bergström och chefskocken Jonas Mårtensson spenderade vi en dryg timme med att äta, prata och ha en allmänt trevlig stund. Den nya burgaren Grand de Luxe kommer att rivstarta med en kampanj i nästa vecka för att sedan övergå till att vara ett ordinarie inslag i menyn. Max ville skapa en hamburgare som skulle kunna stå sig mot jättarna i det förlovade burgarlandet. Det är ett högt ställt sikte som skickar förväntningarna rakt upp i skyn – kan vi äntligen ha fått en lokal burgare som kan tillfredsställa cravings efter In n’ Out eller Shake Shack?

Max chefskock Jonas Mårtensson har arbetat inom företaget under fyra års tid. Under hela denna tid har tanken funnits på att göra den bästa snabbmatsburgaren. Tillsammans med bland andra Christoffer Bergström for han över till USAs västkust för att prova en hel drös med burgare, titta på recept, testa och känna. Väl hemma har de spenderat det senaste halvåret med att prova olika köttsorter för att få fram den bästa färsblandningen med den bästa smaken och den skönaste konsistensen. Ett helt nytt bröd har tagits fram tillsammans med en ny, majonnäsbaserad dressing.

Med sin nya Grand de Luxe-burgare bryter Max ny mark på hamburgerscenen i Sverige. Istället för att som vanligt satsa på att dölja så mycket av köttsmaken med smakrika pålägg, som brukligt är på dagens snabbmatsburgare, har de självförtroendet att presentera en burgare där köttet står i fokus med stöd av dressing, ost och bröd. Ett djärvt drag – som lyckas, typ.

Innan man sätter tänderna i härligheten måste man förstå att de inte bara har en utmaning i att ta fram själva produkten. De står även inför den svåra utmaningen att förändra gemene mans syn på hamburgare i allmänhet och snabbmatsburgare i synnerhet. Ack och ve om man skulle få en hamburgare som droppar fett eller som tar några minuter extra att få. I USA är detta helt accepterat och att föredra på många ställen. Här hemma ses det som en synd. Vad består då denna, för svenskar, nytänkande best av?

Det 160 gram tunga köttet består till största delen av högrev med en fetthalt som jag tippar på är upp mot 25 procent. Tyvärr har de behövt blanda i ägg och potatismjöl i köttet för att hålla det saftigt trots att det ska vara genomstekt. Vill man ha en ordentligt saftig burgare med inget annat än kött och fett är det väldigt svårt att steka den helt igenom utan att all saft rinner ut. Jag tycker att köttet var absolut smakrikt för att vara från en snabbmatsburgare. Saftigt likaså. Det är nog första gången jag klämt ihop en snabbmatsburgare här hemma och sett fett sippra ut från köttet. Jag skulle dock gärna haft mer köttsmak och inget potatismjöl eller ägg – men vi vet ju redan varför det är ett nödvändigt ont. Problemet ligger snarare i att alla förväntar sig genomstekta burgare istället för diton med ett något rosa inre. Jag kan dock inte släppa min åsikt att ägg och mjöl inte har något i ett hamburgerkött att göra – jag tycker det förstör mer än det hjälper.

Brödet är ett briocheliknande hamburgerbröd som är sött, mjukt och kan suga upp en hel del saft utan att för den sakens skull bli soggigt. Om man bara äter en bit av brödet smakar det sött, väldigt sött. När det däremot får samarbeta med övriga ingredienser hoppar det in lite bakom kulisserna och tittar fram när det behövs.

Dressingen är majonnäsbaserad och kryddad med bland annat tryffel och rostad vitlök. Istället för att ta över uppvisningen ställer den sig i bakgrunden bredvid brödet och lyfter fram övriga smaker. De har arbetat mycket med ”umami”, den s.k. femte smaken, i dressingen. Umami är lite svårförklarat men är i princip en smakförstärkare. Ni som har hört talas om natriumglutamat har kommit i kontakt med umami. Den finns dock inte bara i konstiga tillsatser utan förekommer även naturligt i naturen, i t.ex. tryffel.

Bröd, kött och dressing ackompanjeras av en ostskiva, sallad och tomat. Tillsammans skapar de en god och annorlunda smakupplevelse. Exakt hur bra den är vågar jag inte svara på förrän jag har ätit den ett par gånger till, men att de är inne på rätt spår och att den är god är det ingen tvekan om. Om det var någonting jag saknade så var det lite konsistenskontraster. Ett väldigt mjukt bröd tillsammans med en stor saftig köttbit, tillsammans med mjuk ost, en mjuk tomatskiva och lite halvmjuk sallad tillsammans med mjuk och len dressing resulterar i – en mjuk burgare. Detta gör att en ordentlig rostning av brödet blir än viktigare och jag hade gärna sett att köttet stekts på lite högre värme men kortare tid för att få en hårdare stekyta. Lite krispig, färsk lök skulle inte heller känts helt fel. Kanske istället för salladen. Det är ju dock inte så svårt att ordna, man kan ju alltid beställa den på det sätt man vill ha den. T.ex. bör köttbiten tillsammans med dressing och ost passa utmärkt i ett low carb-mål för er LCHF-fantaster.

Kontentan av det hela är att det är en trevlig burgare som är ett steg i helt rätt riktning med ett tänk mer inriktat på kvalitet i basdelarna på burgaren – även om den inte når riktigt hela vägen fram är den ett försök – och ett bra sådant. Alla kommer säkert inte att gilla umamidressingen men jag tycker den hjälper till på ett bra sätt. Om den håller i längden får tiden utvisa. Under kampanjperioden kommer ett Grand de Luxe-mål att kosta 75kr för att sedan hamna på den ordinarie menyn till det något dyrare priset av 85kr för en meny. Mycket kan tyckas, men för en bättre kvalitet tycker jag absolut att det är värt det.


38 kommentarer till “Max Grand de Luxe – en annorlunda snabbmatshamburgare”

Lämna en kommentar

 

exercise balls