RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Ultimate Gnarly Burger Competition 2011


I Söndags kom jag hem från en av de roligaste helgerna på länge (förutom en stund vid lunchtid på lördagen som var mindre angenäm) – finalen i Ultimate Gnarly Burger Competition 2011. Jag skulle vilja rikta ett otroligt stort tack till alla som var där och gjorde helgen till den roliga tillställning den blev! Ett stort grattis till Martin och Andreas som vann de respektive klasserna! Givetvis bör Tegnér Hermansson med Malin Lindberg i spetsen få ett extra omnämnande eftersom de höll i tävlingen och anordnade allt. Jag vill även passa på att tacka BBQTaste som stod för priser, grillar under tävlingen och trevligt sällskap när jag ändå är i farten. Och eftersom det inte kostar särskilt mycket att skriva fler bokstäver passar jag på att skicka ytterligare tack till alla finalister som hela bunten var roliga och trevliga personer samt mina vänner som följde med som moraliskt stöd i denna strapats. Tyvärr vann jag inte tävlingen, vilket ni som följt mig på twitter under helgen vet.

Givetvis har jag funderat och gått igenom de olika momenten i huvudet för att identifiera de fel som kan ha bidragit till 3:e platsen i tävlingen, för inte kan det ju bero på att originalreceptet inte var gott nog. Väl? Innan jag går igenom vad som jag tror gick fel bör ni få veta vad det var på hamburgaren: egenbakat hamburgerbröd (recept kommer) isbergssallad, friterade palsternackschips, kött på högrev och ryggbiff, hamburgerost med cheddarsmak, rödvinskokt rödlök samt svartpepparmajonnäs.

Förutom trötthet sedan nattens begivenheter och förvirring över att vara i ett restaurangkök har jag kommit fram till två fundamentala misstag jag gjorde. Nu har jag inte hört juryns motiveringar så jag vet inte om jag är ute och trampar runt på den berömda cykeln, men here goes:
1) Jag glömde bort grundreglerna för att mala hamburgerkött – köttet var inte kallt nog och köttkvarnen hade aldrig varit i närheten av frysen. Detta resulterade i en väldigt kletig och ihopklibbad färs utan den textur som jag brukar vilja ha för att få den där möra och nästan sönderfallande känslan. Tyvärr insåg jag detta på tok för sent.
2) Jag gjorde köttpuckarna för tjocka. Resultatet blev en kraftig undersaltning – och som alla vet är en osaltad burgare ungefär lika spännande som ett hundrameters häcklopp mellan en sengångare och en sköldpadda.
2b) Fast nu när jag tänker efter skulle det nog vara lite spännande med det där loppet ändå. En sengångare har ju armar att svinga sig över hindren med, hur gör sköldpaddan?

Jag fick även lite feedback av bl.a. vinnaren från krogtävlingen att det inte kunde skadat med lite mer socker i rödlöken och det förvånar mig inte. Jag kände mig lite extra kockig när jag stod där i mitt fina förkläde i restaurangköket och fraterniserade med gasspisar, sauteuser och stora ugnar som jag inte skulle kunnat ställa in temperaturen på ens om jag ville. Och när man är lite extra kockig glömmer man bort att använda mått. Ett par nypor socker slängdes i bland rödlöken, istället för den tesked jag använt när jag provlagat hamburgaren hemma.

Jag fick också provsmaka de andra två burgarna i tävlingen och kan med stolthet meddela att de inte gick av för hackor, vilket innebär att jag avvaktar lite med att starta kottbullar.org.

Resten av helgen gick åt till att äta gott (dock lite för få burgare om jag får klaga på något utan att ses som en otacksam jäkel), dricka gott, umgås och även svinga en och annan bägare med alkoholhaltig dryck. Att det sedan också var bra drag på högfjällshotellet gjorde inte saken sämre. Bandit Ski & Rock pågick under tiden och drog folk både på dag- och kvällstid. Jag lyckades även få en väldigt udda fråga av banditprogramledaren på scen när vinnaren skulle presenteras – ”Vad gör din burgare till en storstadsburgare?”. Vad svarar man på det? Vi fick dock chans att tala ut om saken vid 3-tiden på natten.

Vinnarburgaren av Martin bestod av 150g nymald högrev, het och rökig dressing, avokadoröra, ostflarn, bröd, tomat, röd lök samt knaperstekt bacon.

Det är Tegnér Hermanssons förhoppning att den här tävlingen ska bli ett årligen igenkommande event vilket jag verkligen hoppas. Och till er som inte kom med till finalen, försök igen nästa år för det var verkligen hur kul som helst! Vinnarrecepten samt bilder (och jag antar en artikel eller två) kommer att publiceras i TH:s tidning ”Grapevine”.

ps. För att inte kunna bli igenkänd på stan är jag numera helt skägglös! 😉

Nog skrivet, nu är det dags för bilder!


Till vänster: Oskar från Högis grillar burgare. Till höger: Andreas från Södergarn på Lidingö, vinnare i krogklassen.


Yours truly förbereder i restaurangköket på Högis.


Den fruktade juryn. De var dock väldigt mycket snällare än idol-juryn.


Martin och jag svettas och brottas i tävlingen.


Jag grillar för glatta livet. En hamburgare med extra allt! Ja tack nästa! Oskar från Högis studerar min amatörmässiga kockkonst.


Jennie kockar vegetariska burgare.


Ytterligare ett action shot på mig (ego-boosten här i bloggen är total).


Vinnar-Martin färdigställer sitt mästerverk.


Uppe på Bandit Ski & Rock-scenen för att utannonsera vinnaren. Ungefär här får jag frågan ”vad kännetecknar en storstadsburgare”. Hrm..


Segerbilden! Grattis Martin!


Tre glada finalister på rad.


27 kommentarer till “Ultimate Gnarly Burger Competition 2011”

Lämna en kommentar

 

exercise balls