RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Sambalburgaren på Hamburgerbaren i Hammarby Sjöstad


Efter ett tips bland kommentarerna här i bloggen från användaren korvtisdag uppdagades det att Vegabarens beryktade sambalburgare fanns att köpa i Hammarby Sjöstad vilket är något närmare än ute i Haninge. Givetvis gav jag mig iväg med en patrull för att undersöka äktheten i ryktet och mycket riktigt – på Hammarby Allé 57 hittade vi Hamburgerbaren och på menyn fanns ”Sambalburgare”.


Framme vid kassan frågade jag hur länge stället funnits (3 år!) och om de hade samma sambalburgare som på Vegabaren. ”Javisst, det här är lilla vegabaren” fick jag till svar. Det bådade ju onekligen gott. Samtliga i sällskapet beställde en sambalburgare var, proppfulla av förväntan. När vi fick hamburgarna såg de på pricken ut som Vegabarens älskade köttpuckar. Rikligt med rostad lök, bea och det rödaktiga sambalköttet.

Förväntningarna byttes dock ganska snabbt till besvikelse, tyvärr. För att vara en snabbmatsburgare á la gatukök så var den helt klart godare än genomsnittet. Men något var fel. Det kändes lite som att vi hittade den saknade länken mellan neandertalarburgarna som serveras på vanliga gatukök och de väl utvecklade, avvägda, smakrika och nutida sambalburgarna. Ett sambalburgarembryo om ni så vill.

Köttet var helt klart rätt i smak och styrka, men det var torrare och hårdare packat – vilket kanske kan bero mer på den som steker än köttpucken i sig. Bearnaisesåsen däremot var inte alls likadan. Surare och mer åt Rydbergs Spisa påssås om ni har smakat den. I övrigt var den mer eller mindre identisk men det räckte tyvärr inte till att uppfylla de hårda krav som ställs på en äkta sambalburgare. Det förpliktigar onekligen att säga ”Javisst, det här är lilla vegabaren” – då ska det också smaka likadant.

Sammanfattningsvis: Vill du äta en god snabbmatsburgare, besök hamburgerbaren och beställ deras sambalburgare. Vill du äta en äkta, och godare, sambalburgare är det fortfarande Vegabaren i Haninge som gäller!


8 kommentarer till “Sambalburgaren på Hamburgerbaren i Hammarby Sjöstad”

Lämna en kommentar

 

exercise balls