RSSFölj hamburgareorg on Twitter

1955 – En ny hamburgare från McDonald’s


Idag fick jag möjligheten och äran att provsmaka McDonald’s kommande kampanjburgare ”1955” i sällskap av bland andra Sara Jansson och Mårten Swahn från McDonald’s och grabbarna från Burger Boys af Stockholm. Den nya kampanjburgaren är en hyllning till början av McDonald’s existens. År 1955 öppnade Ray Kroc den första McDonald’s-restaurangen och det bör tydligen firas med en kampanjburgare (varför det görs just år 2011 är lite oklart). Hamburgaren består av ett 150g stort och platt kött, stekt lök, sallad, tomat, bacon och två sorters såser. På sidan av kan man få barbecue shaker fries – som El Macos skakpåse fast med grillkrydda. Är 1955 en lämplig hyllning till deras egen historia? Läs vidare efter hoppet så får ni svaret.

Som svar på frågan om den är en lämplig hyllning får ni ett kort och gott ”Ja”. McDonald’s har inte och har aldrig haft några ambitioner att klå Shake Shack eller börja servera restaurangburgare. Det är mat som ska gå snabbt att få i handen, vara gott och till ett vettigt pris. De tampas med Max, Burger King och andra snabbmatsburgare – och det är det jag försökte ha i tankarna medan jag åt, funderade och dissikerade denna nya skapelse.

Längst ner i botten finns en tomatbaserad sås (förutom bottenbrödet då). Sen kommer den stora, platta köttbiten följd av stekt lök, bacon, tomat, sallad och sist en laddning sås till – denna gång något som jag förmodar är en majonnäsbaserad dressing.

Köttet i sig är större, mer oregelbundet och faller isär lättare än de vanliga köttbitarna. Däremot är det på sedvanligt manér ganska torrt, kompakt och smakar som ett vanligt burgarkött – jämför man t.ex. med Max Grand De Luxe-kött så ser man här vilken otrolig skillnad det är i saftighet. Även om jag numer inte tycker att smak / konsistens är någon höjdare på Max köttbit. Det McDonald’s däremot har gjort är att lyckas få köttet lite mer uppdelat i ganska kompakta småbitar som sitter ihop lite löst. Det resulterar i att det känns som det faller sönder lättare i munnen.

Den stekta löken tycker jag passar utmärkt på burgaren. Bacon likaså. De två såserna smakar inte på något sätt dåligt utan lyfter snarare fram en god barbecue-liknande smak – dock hade jag svårt att känna någon som helst rökighet. Komplettera med sallad, tomat och ett något annorlunda bröd så är burgaren komplett. Allt som allt tycker jag den var riktigt bra för att vara en snabbmatsburgare och jag som nästan uteslutande äter Big Mac på McDonald’s (undantaget är El Maco) kan definitivt tänka mig att äta den här istället – kanske inte hela tiden men för att få lite ombyte.

Grillkryddan på pommes fritesen smakar – grillkrydda. Inte fel på något sätt men personligen föredrar jag så gott som alltid salt på pommesen istället för kryddor så jag kommer nog fortsätta med det. För er som gillar grillkrydda kan detta nog bli en hit.

Allt som allt – en bra snabbmatsburgare utan några direkta fel. Förutom att jag saknade lite salt på köttet blir nog den största utmaningen att lyckas få pålägget att ligga över hela ytan på det ganska stora köttet. Att få allt det smakrika innehållet i en liten klump i mitten gör resten av burgaren något tråkig och smaklös – jag hoppas de är noggranna med spridningen. Man får ta den för vad den är och i vilken ”klass” den spelar i. Den kommer aldrig att få några kulinariska priser – men det är inte heller meningen. Bra jobbat McDonald’s!

1955-kampanjen börjar Tisdagen 19/4 och kommer att hålla på hela sommaren.


26 kommentarer till “1955 – En ny hamburgare från McDonald’s”

Lämna en kommentar

 

exercise balls