RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Hamburgerost – del 1


Hamburgerosten – på vissa burgare är den ett lika viktigt tillbehör som brödet. Tyvärr är utbudet här i Sverige inte allt för stort. Jag har givetvis dammsugit alla ”normala” affärer på de olika sorter som finns att köpa och har provsmakat, provsmält, kletat, klämt upp i gommen och försökt avgöra vilken som egentligen är den godaste. De skiljer sig kraftigt i både smak och konsistens, särskilt i smält form. Att välja rätt hamburgerost till rätt burgare är viktigt. Man vill inte att osten ska ta över för mycket av smaken, om det nu inte är meningen förstås. Många ställen i USA använder inte den i Sverige så vanliga varianten med cheddarsmak utan en mildare processed cheese som inte har så skarp smak.

Den här artikeln kommer att behandla utbudet av ost som går att köpa i våra vanliga affärer. Nästa artikel kommer att handla om de problem och svårigheter som finns att få tag i annan ost, och de är många.

I början fanns Kraft. De hade sina Kraft Singles med cheddarsmak (som numer verkar heta Kraft Burger Slices). Så många fler sorter fanns inte här hemma. I USA kryllar det av olika varianter: Kraft, Land O’ Lakes, Borden, Super A och många fler. Och detta var bara varianterna av vanlig processed cheese och inte de med cheddarsmak. Efter att ha sprungit runt i ett otal affärer lyckades jag samla på mig inte mindre än 7 olika sorters hamburgerost. Ett ingalunda imponerande utbud då tre av dem var med cheddarsmak och två hade emmentalersmak. De sista två smakerna var vanlig processed cheese och gouda.

Vi börjar med de tre cheddarsmakande hamburgerostarna:

Kraft Singles med cheddarsmak

Enligt uppgift använder McDonalds Kraft-ost på sina hamburgare men jag kan avslöja att det inte är den här produkten de använder. Dessa är gummiliknande och lite plastiga. De har ganska skarp cheddarsmak och smälter på ett alldeles föredömligt sätt. Detta var länge standardosten för mig ända tills jag hittade nästa produkt. Den här säljs i så gott som alla större affärer och är utan tvekan lättast att få tag på.

ICA Hamburgerost med smak av cheddar

ICAs hamburgerost är något gulare än Krafts dito. Den är lika gummiliknande och plastig men lite mildare i smaken. När jag hittade den här på ICA blev den en ny favorit. Den är också lite mindre kladdig än Krafts smältost. Säljs givetvis bara på ICA.

Campo del Fiori Ched’Up

Den sista cheddarsmakande osten var lite av en underdog. Ched’Up från Campo del Fiori. Även den har en mildare smak än Krafts hamburgerost. Det är den blekaste av de tre men har liknande smak som ICAs. Denna brukar säljas i rätt många affärer som ett litet billigare alternativ till Krafts smältost. Den finns även i paket om 50st har jag för mig.

Rent generellt kan man säga att dessa smältostar smakar ganska mycket och passar bra på hamburgare med smakrika ingredienser, t.ex. hamburgaren med svamp och chipotleketchup. De känns väldigt plastiga och konstgjorda, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på vad de är. Och det är just det här som är den stora skillnaden gentemot t.ex. hamburgerosten på McDonalds, Max och Burger King. Deras ost är mattare på ytan och inte alls lika gummiaktiga.

Nästa avdelning i testet handlar om emmentalerostarna:

Krafts Singles med Emmentalsmak

Krafts Singles med emmentalsmak har en helt klart mildare smak än ovan nämnda cheddarvarianter. Denna kallas för ”swiss cheese” i många amerikanska hamburgerrecept. Det är samma plastiga- och gummiliknande konsistens på denna som smältostarna med cheddarsmak. Skillnaden här är att denna blir nästan rinnig när den smälter. Krafts Emmental har lång eftersmak och är väldigt mycket mildare än cheddarvarianten. Passar väldigt bra på en Green Chile Cheeseburger då det är samma slags smältost som Bobcat Bite använder (och de borde ju veta vad som är bäst). De här skivorna säljs ofta tillsammans med Krafts cheddarost och är således väldigt lätt att få tag på.

Tenery Emmentaler

Nu börjar vi komma in på det tyska startfältet. Lustigt nog tillverkas Tenery av Schreiber Foods vilka enligt ganska säkra källor är samma tillverkare som gör osten till Max hamburgare. Teneryostarna hittar du på Lidl. De är inte alls lika plastiga som Krafts emmentalost eller cheddarvarianterna. Den är mer ostlik, smakar mer ost, smälter långsammare, har tjockare skivor och innehåller 27% fett istället för 18.5% som Krafts. Skivorna är ej heller plastinslagna.

Skillnaden mellan emmentalostarna och cheddarostarna är slående. Både till utseende och smak. De är mycket blekare och mycket mildare i smaken.

Den andra tyska hamburgerosten i startfältet är Tenery Gouda. Ytterligare en ost som bara finns på Lidl

Det är samma sak här som med deras emmentaler, den är inte plast- eller gummilik, har högre fetthalt och skivorna är inte inplastade var för sig. Goudan i sig smakar ganska mycket ost men är ändå mild. Jag vet inte riktigt vilken burgare den skulle passa på men vill man ha mycket ostsmak så är det här i alla fall rätt ost för jobbet.

Den tredje och sista tyska Lidlosten är nog den som jag är mest exalterad över. Bluedino processed cheese!

Bluedino Processed Cheese från Bonifaz-Kohler kommer i en något större förpackning med 16 skivor i. Alla tidigare nämnda innehåller 10 ostskivor. De här skivorna är individuellt inpackade i plast och har samma gummiliknande konsistens som cheddarostarna. De smälter föredömligt och nästan lite för bra. Efter ett tag blir de nästan rinnande. Smaken är väldigt mild och ganska salt till skillnad från cheddarvarianterna. Det här kommer förmodligen att bli min nya standardost på burgare som inte kräver så mycket av osten, det beror lite på exakt hur smaklös den blir. Den innehåller 23% fett till skillnad från de andra gummiaktiga hamburgerostarna.

Sammanfattningsvis kan man säga att det var intressant att dammsuga affärerna på hamburgerost. Jag har fått prova några nya varianter som jag inte köpt tidigare och blev glatt överraskad. Jag är dock fortfarande väldigt besviken på att det inte går att få tag på högkvalitativ hamburgerost i affärerna. Jämför man med de stora kedjornas ostar känns de här långt ifrån. De verkar nästan mer vara gjorda för mackor än för burgare. Jag slutar dock inte här. Det kommer att komma en del till i min kamp för bättre hamburgerost i Sverige. Jag saknar fortfarande t.ex. Pepperjack-ost, flera varianter av processed cheese utan just cheddarsmak och även möjlighet att köpa dessa i färdigriven form samt i hela block så att man kan välja skivtjockleken själv alt. riva den. Håll till godo!


42 kommentarer till “Hamburgerost – del 1”

Lämna en kommentar

 

exercise balls