Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Hamburgerstatusen på Aruba - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Hamburgerstatusen på Aruba


Aruba, en liten pärla i Karibiska havet. Kritvita stränder som bländar en varje gång ögonen sveper ut över det snudd på galet turkosa vattnet. Ett litet paradis för de som vill ha sol & bad hela dagarna långa. Ca 100.000 invånare på en ö med en yta som är 14% av Ölands. 80% av turisterna som besöker Aruba är från USA. Detta resulterar givetvis i en ganska kraftig amerikanisering. Engelska talas överallt, man handlar med US dollar och galleriorna är fyllda till bredden med amerikanska märkeskläder. Kryssningsfartyg lämpar av drösvis med amerikanska turister dagligen. Det här resulterar givetvis i att det även finns många burgarhak på ön. Jag var där i två veckor och inte tror ni väl att jag kunde hålla mig ifrån att äta lite burgare från ett utbud som definitivt är bättre än det vi har här hemma (vilket inte säger så mycket).

Förutom Burger King och McDonalds var Wendy’s ganska stort på ön. Eftersom jag vid mina tidigare besök i USA helt missat att besöka Wendy’s var det ganska självklart att jag skulle prova dem. Det andra stället som provades hette 5 Burgers. Stuket var detsamma som hos Five Guys, men de hade egentligen ingenting med den uppskattade kedjan från USA att göra.


Wendy’s är en kedja som startades 1969 i Ohio. De har nyligen relanserat sina burgare som består av mjuka, fluffiga hamburgerbröd och fyrkantiga köttbiffar av färsk köttfärs (inget fruset skräp här inte). Under mina två veckor hann jag besöka dem 3 gånger och de levererade varenda gång.

En ordentlig köttsmak ackompanjeras av ett mjukt och fluffigt bröd. Brödet är lite åt potato roll-hållet men ändå inte riktigt lika mjukt som t.ex. Martin’s Potato Rolls. Krispiga, lite kärva, inlagda gurkskivor samt ost, rödlök, sallad, tomat och majonnäs är vad som återfinns mellan kött och bröd. Sammanfattningsvis en riktigt, riktigt god snabbmatsburgare som slår både McDonalds, Burger King och Max med hästlängder. Om man sedan väljer en dubbel cheeseburgare (dubbel kött alltså) skapas snabbmatsmagi som jag inte upplevt på länge hos en så stor kedja.

Pommesen var av den oskalade sorten. Mjuka inuti och smakrika men samtidigt krispiga utanpå. Att de sedan drämmer till med några riktigt goda milkshakes höjer dem ännu mer i mina ögon. Go Wendy’s!


Det andra stället var som sagt 5 Burgers. Ett hamburgerhak som definitivt hämtat inspiration från Five Guys. När jag frågade killen som jobbade där om de var en Five Guys-restaurang sa han något i stil med ”vi har varit det men har nu uppgraderat och blivit egna” eller något sånt. Stora ord.

När man kom in i restaurangen möttes man av en meny som är slående lik Five Guys. Man kunde välja mellan flera olika burgare, som standard är de dubbla, sedan fick man välja från en uppsjö av toppings. På väggen hängde en tavla där det står varifrån potatisen till dagens pommes kommer ifrån.

Vis av erfarenhet från mitt första Five Guys-besök var jag lite mer återhållsam i min beställning. En dubbel dubbel med lök och majonnäs beställdes. Mitt resesällskap Sara, känd som ”hon-som-åt-skitmånga-burgare-under-sälenhelgen”, beställde en vegetarisk burgare med ost, sallad och ketchup. Det är möjligt att det var annat krafs på våra burgare också men det var nu några veckor sedan de åts. Eftersom jag var allmänt oseriös i mitt hamburgertestande under resan lät jag bli att anteckna precis efter måltiden vilket resulterar i att jag freestylar lite ur minnet just nu.


Jag kan sammanfatta min burgare med: Galet god. Två smashade, aldrig frysta köttbitar tillsammans med ett mjukt och fluffigt bröd kan liksom inte gå fel. Till detta serverades oskalade, smakrika pommes som även de var utmärkta.


Den vegetariska burgaren var enligt Sara riktigt, riktigt bra den också. Vi frågade vad den bestod av och fick ett långt svar som jag inte alls kommer ihåg nu. De hade i alla fall gjort den själva och det var en imponerande mängd ingredienser i den. Jag smakade en tugga men eftersom mina referensramar av vegetariska burgare sträcker sig till Max Falafel-historia och en felbeställning på fyllan låter jag det vara osagt om den var bra i jämförelse med andra – god var den i alla fall!

Nu kanske det här inte blev en särskilt djuplodande analys av dessa burgare, men det var inte heller meningen. Det jag egentligen ville komma fram till är att den här lilla paradisön har ett bättre burgareutbud än hela Sverige. Som vanligt har vi dragit det kortare strået i hamburgervärlden.


4 kommentarer till “Hamburgerstatusen på Aruba”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls