RSSFölj hamburgareorg on Twitter

The Hamburger

The Hamburger av Josh Ozersky
Josh Ozersky är matskribent för New York Magazine och en kulturhistoriker. Han har skrivit en bok om hamburgarens historia som heter The Hamburger. Givetvis blev jag nyfiken på vad den innehöll och köpte den.

The Hamburger – ISBN: 978-0-300-11758-5

Boken är på engelska och innehåller förvånansvärt många ”stora” ord – förmodligen på grund av att författaren gillar att slänga sig med dem.The Hamburger ger en komplett översyn över hamburgarens historia. Han fastslår redan i början av boken att hamburgaren är en amerikansk uppfinning. Den består av kött mellan två runda bröd och oftast något mer emellan. Det spelar dock ingen roll att den är döpt efter en tysk stad. Hamburger Steak som hamburgaren sägs härstamma ifrån är inte samma sak som en hamburgare. De bestod visserligen av köttfärs men där slutar likheterna. Hamburger Steak liknade mer vår tids köttfärslimpa (fast i platt form) och var tänkt att serveras med sås.

Vidare fastslår boken att det ur ett historiskt perspektiv är omöjligt att hitta bevis för när och var den första hamburgaren skapades. Det konstateras i alla fall att det var i slutet av 1800-talet. The Hamburger går sedan vidare med att beskriva den amerikanska kulturen under depressionen och senare och hur allt leder fram till de hamburgare vi har idag. Den går igenom skapandet av White Castle, förklarar hur och varför McDonalds kunde bli så stort och går igenom de största amerikanska hamburgerkedjornas tillkomst.

The Hamburger av Josh Ozersky

För någon som är intresserad av både historia och hamburgare tror jag den här boken kan passa som handen i handsken. Tyvärr gillar jag hamburgare klart mycket mer än jag gillar historia vilket gör att den kändes lite tråkig. Den är späckad med fakta men är tyvärr inte skriven på ett lättsamt sätt. Jag hade hoppats mer på att få lära mig lite om ingredienser och tillverkningsprocesser men fick lära mig om hur McDonalds filosofi om att alla arbetare ska vara utbytbara gjorde dem stora.

Sammanfattningsvis: Boken var okej och rekommenderas till den som är historieintresserad och duktig på engelska. Vi andra kan läsa den om vi inte har något bättre för oss.


1 kommentar till “The Hamburger”

Lämna en kommentar

 

exercise balls