RSSFölj hamburgareorg on Twitter

BBQ-sås med chipotle och tomat

Det här receptet på BBQ-sås skiljer sig lite från den mörka chipotle-BBQ-såsen. Originalet kommer från ”Bobby Flay’s Burgers, Fries & Shakes” men jag har justerat måtten lite efter tycke och smak. En märklig sak med receptet i boken är att såsen på bilden (i boken) mer liknar den mörka BBQ-såsen ovan än den här väldigt röda såsen. Smakmässigt skiljer den sig från den mörka genom att smaka ganska mycket mer tomat och mindre sött. Man kan nästan kalla den för en chipotleketchup!

Såsen passade väldigt bra på den BBQ-Hamburgare med bacon, bbq-sås och friterade lökringar som tillagades för ett tag sedan. Jag gjorde två hamburgare och hade de olika såserna på dem för att avgöra vilken som var godast. Problemet var bara att båda såserna var goda på olika sätt, så det här receptet åker upp också! Den är lite mer avancerad med fler ingredienser men får i gengäld en lite komplexare smak.

Det här behöver du:
2 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2,4 dl ketchup (förslagsvis Heinz)
0,8 dl vatten
1 msk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
1 msk worcestershiresås
1 msk paprikapulver
2 msk brun farin (packa ner det i måttet)
1 msk honung
1 msk melass
1 finhackad chipotle i adobosås
1 tsk liquid smoke

Gör så här:
Stek löken mjuk i oljan i en kastrull, ca 3 minuter. Tillsätt vitlöken och stek vidare i 1 min. Tillsätt vatten och ketchup och låt koka upp. Sjud i 5 minuter.

Tillsätt senap, vinäger, worcestershiresås, chipotle, paprikapulver, farinsocker, honung, melass och liquid smoke. Koka i 10 minuter eller tills såsen tjocknat något. Rör om några gånger under kokningen.

Om du vill bli av med chili- och lökbitar kan du purea såsen i en mixer. Tappa upp på en steriliserad flaska, låt svalna och ställ in i kylen. Låt den bli rumstempererad innan du använder den.


6 kommentarer till “BBQ-sås med chipotle och tomat”

Lämna en kommentar

 

exercise balls