RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Rödvinskokt rödlök


Att lök i alla dess former passar bra på hamburgare har ju konstaterats åtskilliga gånger förr. Här kommer ett recept där löken kokats ner i bland annat rödvin vilket ger den en lite syrlig och, tillsammans med timjan samt kalvfond, samtidigt en mustig smak.

Till tävlingsburgaren för Ultimate Gnarly Burger competition 2011 använde jag mig givetvis av rödvinget Gnarly Head, men nu när jag skulle dokumentera receptet köpte jag bara en liten flaska rödvin på systembolaget.


Det här behöver du:
1,5 rödlök
1,5 dl smakrikt rött vin (t.ex. Gnarly Head)
1 dl vatten
1 tsk socker
2 tsk kalvfond
1 skogschampinjon
några timjankvistar
smör

Gör så här:
Börja med att skiva rödlöken. Dela sedan skivorna på mitten, annars blir det väldigt ”trådigt” när de ligger på burgaren. Dela champinjonen i fjärdedelar. Släng en bit smör i en het stekpanna, bryn champinjoner och rödlök hastigt så att de får färg. Strö över sockret och låt karamellisera. Häll på vatten, rött vin, kalvfond samt lägg i några timjankvistar. Låt sjuda ner tills nästan ingenting återstår av vätskan (det ska bara vara lite fuktigt i botten). Ta upp champinjonerna och timjankvistarna – färdigt! Använd t.ex. på en hamburgare med rödvinskokt rödlök, palsternackschips och pepparmajonnäs.


Lämna en kommentar

 

exercise balls