Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
The gittoburger – en smakrik hyllning! - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

The gittoburger – en smakrik hyllning!


Hur låter det med en hamburgare toppad med ugnsrostade tomater, karamelliserad lök, confiterad trattkantarell, baconmarmelad och brynt smör-majonnäs? Många smaker? Ja! Less is more? PFFFT! Gott? Skämtar ni?! Med det här rivstartar jag receptdelen av bloggen igen. Laga på!

För er som läser svenska matbloggar lär inte namnet Margit Richert komma som en överraskning. Hon vann matbloggspriset 2011 och bloggar på Gittos Mat på Taffel. Förutom att hon skriver så att man sitter och skrattar högt för sig själv emellanåt och verkar leva ett liv med fler tvära kast än en säsongsavslutning av Glamour på tjack skriver hon recept som får mig att sitta och dreggla framför skärmen gång på gång. Denna burgare är i stort en ren hyllning till hennes bloggande och receptskapande.

Burgaren i sig består av olika saker som hon skrivit recept på, skrivit om och sånt som jag rent allmänt misstänker skulle falla henne i smaken. Att jag sen fick ordvitsa lite om en av världens bästa burgare gjorde ju saken bara ännu självklarare (Ms. Ann’s world famous ghettoburger – gittoburger. Ahem, nåväl). Att hamburgaren sedan går stick i stäv mot det jag vanligen förespråker – less is more – må vara hänt. Många starka smaker slåss om uppmärksamheten och här får både kött och bröd stå tillbaka smakmässigt för påläggen som har tillagats under lång tid.

Från början var tanken att ha ett kött med nermalt ankfett, short rib och högrev. Det slutade med högrev och tri-tip. I efterhand kan jag konstatera att det skulle fungerat bra med enbart en riktigt fettig bit högrev eller kanske högrev och lite short rib eftersom alla andra smaker tar mycket av uppmärksamheten. Köttfärsen var givetvis grovmalen och färsk. Brödet består av potatisfrallorna här på bloggen, ironiskt nog blev just den här batchen den bästa jag någonsin bakat, ett bröd som jag bara tycker blir bättre och bättre varje gång jag gör det. Men det är fortfarande inte Martins Potato Rolls.


Gudomliga röror.

Påläggen består av smakrika, ugnsrostade tomater, baconmarmelad, confiterade trattkantareller, smältost, karamelliserad lök och majonnäs gjord på brynt smör. Samtliga smakar mycket men det som lätt tar överhand är baconmarmeladen, ha därför inte på för mycket av detta på burgaren. Det roliga med alla dessa smaker är att när man tar olika tuggor tittar olika smaker fram och tillsammans skapar alltihopa en härligt kletig burgare. Rostar man brödet lite extra hårt får man även lite lite crunch i allt det kletiga. Allt som allt blev det en riktig jävla höjdare till burgare. Sen om det är värt att laga mat i nästan 12 timmar för att äta upp allt på 5 minuter kan man ju diskutera – men gillar man att laga mat är det inget problem.

Nu kör vi!

Det här behöver du för en gittoburger:
En köttpuck av färskmald, fet högrev
Ett hamburgerbröd – gärna en potatisfralla
En skiva amerikansk fulsmältost
Salt
Baconmarmelad (länk till recept på gittosmat)
Karamelliserad lök
Confiterade trattkantareller
Ugnsrostade körsbärstomater
Någon sked brynt smör-majonnäs

Gör så här:
Dela brödet och stek hastigt i smör i en riktigt het stekpanna tills det får fin färg och en bra stekyta. Stek burgaren i samma höga värme utan allt för mycket fett. Se till att den karamelliserade löken och trattkantarellerna är varma. Baconmarmeladen och tomaterna får gärna vara kalla. Salta burgaren, stek färdigt och lägg på ostskivan. Bygg hamburgaren från botten; 4-5 ugnsrostade tomater, baconmarmelad, confiterade trattkantareller, kött och ost, karamelliserad lök och stryk sist på lite majonnäs på övre brödet. Klappa ihop skapelsen och sätt tänderna i den.

Herrejävlar.


28 kommentarer till “The gittoburger – en smakrik hyllning!”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls